Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman istihbaratı BND’nin, Amerikan NSA için hangi kişi ve kurumları dinlediğine dair listeyi meclise verip vermeyeceği merakla bekleniyor.

Merkel’in BND’nin casusluk yardımlarını içeren listeyi Meclis’e sunmaması durumunda BND skandalının aydınlatılacağına dair verdiği sözün zarar göreceği, listeyi vermesi halinde Amerika ile olan dostluğun zarar göreceği ifade ediliyor.

Başbakanlık İşlerinden sorumlu Devlet Bakanı Peter Altmeier, konuyu Amerika’daki muhataplarına ilettiklerini, gelecek cevaba göre tavır takınacaklarını ifade etti.

Siyasi kulislerden gelen bilgiler ise Amerika’nın listenin açıklanmasına karşı olduğu yönünde. NSA’nın hangi kıstas ve kelimelere göre casusluk faaliyetleri yaptığının deşifre olmaması için Merkel’den bunları açıklamamasını istediği belirtiliyor.

Bu durumda Merkel üzerinde baskıların artacağı ifade ediliyor. Özellikle koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD), istihbaratı kontrol eden Meclis Kontrol Komisyonu’nun NSA’ya yardımları kapsayan listeyi muhakkak görmesi gerektiğini vurguluyor.

MUHALEFET ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİDECEK

Muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti, Başbakanlığın skandala neden olan BND’nin casusluk faaliyetlerinde NSA’ye yardım listenin Meclis’e sunulmaması durumunda konuyu Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıkladılar.

BND skandalıyla iç politikada zor durumda kalan hükümeti dış politikada ise Amerika ile yaptığı istihbarat işbirliğinin zarar görmesinden endişe ediyor.

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanı Hans- Georg Maasen’in özellikle Suriye’den Almanya’ya geri dönenler konusunda yapılan istihbarat işbirliğinin zarar göreceği uyarısı yaptıkları ifade ediliyor.

BOUFFİER: KOALİSYON TEHLİKEYE GİRİYOR

Koalisyon ortağı SPD’nin BND skandalında hükümet ortağı Hıristiyan Demokratik Birlik'e (CDU) yüklenmesi ve açıktan Merkel’i eleştirerek BND skandalının aydınlatılması için bastırması CDU’nun tepkisini çekti.

CDU Genel Başkan Yardımcısı ve Hessen Başbakanı Volker Bouffier, koalisyonun tehlikeye girdiğini söyledi. SPD Başkanı Sigmar Gabriel’in rüzgârın etkisine kapıldığını söyleyen Bouffier, bu şartlar altında koalisyonun 2017’deki seçimlere kadar ömrünün olamayabileceği uyarısında bulundu.

Gabriel, geçtiğimiz hafta Merkel’in Avrupalı şirketler hakkında casusluk faaliyeti olmadığı konusunda güvence verdiğini açıklamış fakat kısa süre sonra BND’nin önemli Avrupalı şirketler hakkında bilgi toplaması için NSA’ya yardım ettiği ortaya çıkmıştı. Birlik Partileri CDU/CSU’da SPD’ye Merkel’i BND tartışmalarının içine çekmeye çalışmakla suçlamıştı.