Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör örgütü üyeleri tarafından öldürülen Habil Kılıç Cumartesi günü Münih'te öldürüldüğü dükkanın önünde anıldı. Kılıç, 29 Ağustos 2001 tarihinde şahsına ait dükkanda vurularak öldürülmüştü. Münih Türk Konseyi ve DİTİB tarafından düzenlenen ve Münih Yabancılar Meclisi'nin destek verdiği etkinlikte siyasiler, medya ve sivil toplum örgütü üyeleri yerini aldı.

Anma töreninde Türk Konseyi adına konuşan Sami Demirel, Kılıç'a yönelik işlenen ırkçı cinayeti kınadıklarını söyledi ve Neonazi cinayetleri olarak bilinen seri cinayetlerin arka planının boşluksuz açıklığa çıkarılmasını istedi. SPD Bavyera Meclisi Fraksiyon Başkanı Markus Rinderspacher, yapılan konuşmalarla duygulandı ve yaz günü olmasına rağmen çok sayıda vatandaşın etkinliğe katılmasına dikkat çekti.

Konuşan Münih Yabancılar Meclisi Başkanı Nükhet Kıvran, işlenen cinayetten duyduğu üzüntüyü ifade etti ve düzenlenen etkinlikle bu tür ırkçı saldırılarının unutulmamasının sağlandığını ifade etti. NSU terör örgütüne yönelik davayı yakından takip ettiklerini anlatan Kıvran, davayla ilgili yaşanan gelişmelerden duyduğu rahatsızlıkları dile getirdi. Bu arada sekizi Türk olmak üzere 10 cinayet, iki bombalı saldırı ve 15 banka soygunundan sorumlu tutulan NSU terör örgütüne yönelik dava bu haftaki duruşmalarla devam edecek.