Nasyonal Sosyalist Yeraltı Terör Hücresi (NSU) katlettiği Enver Şimşek’in bakıma muhtaç kayınvalidesi Emine Baş’ın oturum izni alma mücadelesi verdiği ortaya çıktı. Alman devleti tarafından yalnızlığa terk edildiği hissi taşıyan Baş’ın sağlık sorunları yaşadığı belirtildi.

Nürnberg yakınlarında çiçekçilik yaparken öldürülen NSU kurbanlarından Enver Şimşek’in kayınvalidesi Emine Baş’a Friedberg im Wetteraukreis Yabancılar Dairesi tarafından oturum verilmediği ortaya çıktı.

Beyin kanaması geçiren ve bakıma muhtaç şekilde yaşayan Emine Baş’ın yaşadıklarını “Emine Baş, Alman devleti tarafından yalnızlığa itildiği hissini taşıyor” bilgisi ile okuyucularına duyuran Frankfurter Allgemeine Gazetesi (FAZ), Wetteraukreis Yabancılar Dairesi’nin Emine Baş’a bu zamana kadar devlete maddi yükü olmamasına rağmen oturum vermediğini yazdı.

Haberde, 1937 doğumlu olan dört çocuk annesi Emine Baş’ın eşinin 1970’de Friedberg im Wetteraukreis’e işçi olarak geldiği, daha sonra diğer üç çocuğun da babalarıyla birlikte Almanya’ya geldiği, Emine Baş’ın tek kızı Adile’nin 1988’de Enver Şimşek ile evlendiği ve böylece Enver Şimşek’in Hessen’e gelerek çiçekçilik işi yapmaya başladığı, 2000 yılında da Nürnberg’e seyyar çiçek satış yeri açtığı gibi ayrıntılar yer aldı. Nürnberg’de NSU tarafından katledilen Enver Şimşek ve diğer kurbanların NSU terörü tarafından öldürüldüğü dört yıl önce ortaya çıkmıştı.

Maktulleri anma töreninde konuşan Başbakan Merkel, ailelerin acısının tarif edilemez olduğunu fakat acılarında yalnız olmadıklarını beyan etmişti. Merkel’in sözüne rağmen Emine Baş’ın devlet tarafından yalnızlığa terk edildiği hissini yaşadığını yazan FAZ, Enver Şimşek’in beyin kanaması geçiren kayınvalidesinin bundan beş yıl önce turist vizesiyle Almanya’ya geldiği ve çocuklarının yanında kaldığı bilgisini verdi. Geçici oturumla (Duldung) Almanya’da kalmaya devam eden Emine Baş’ın Türkiye’ye gidemediği, gittiği takdirde Almanya’ya geri dönemeyeceği belirtildi.

Baş’ın normal bir oturum talep ettiğini yazan FAZ, Yabancılar Dairesi’nin normal oturum için kendi giderlerini karşılayacak gelir ve sağlık sigortası şartını istediğini dile getirdi. FAZ, Emine Baş’ın istenen şartları tam olarak yerine getiremese de yaşlı kadının bu zamana kadar devlete bir Cent bile masrafının olmadığını Yabancılar Dairesi’nin de teyit ettiğini vurguladı. Emine Baş’ın eşinden kalan aylık 340 Euro’luk emekli maaşı olduğu, sağlık giderlerinin bir Türk bir sağlık sigortası tarafından, diğer giderlerinin çocukları tarafından üstlenildiği hatırlatıldı.

FAZ, Emine Baş olayının kısır döngüye çevrildiğini ifade ederek, NSU'nun öldürdüğü Türklerin yakınlarıyla hükümet adına ilgilenen Barbara John’un yaşananlara kızdığını ve devletin olaya, insani olarak değil salt hukuki bir vaka olarak bakmasını eleştirdiğini yazdı. Barbara John’un Yabancılara yönelik Oturum Yasası’nda istisnalar olduğunu Federal İdare Mahkemesi’nin aldığı emsal kararları hatırlattı. Barbara John’un olayı Hessen İçişleri Bakanlığı’na taşıdığı ve Bakanlığın “NSU’dan dolayı Emine Baş’a istisna uygulanmalı” açıklamasına rağmen Yabancılar Dairesi’nin kararında direndiği kaydedildi.

Sağlık giderlerini karşılamayacağını bildiren Wittraukreis Belediyesi’ni İçişleri Bakanlığı’nın uyardığı ve en kısa sürede normal oturum verilmesini istediği vurgulandı. Yabancılar Dairesi’nin sorun çıkarmaması halinde Emine Baş’ın gelecek hafta normal oturuma kavuşması bekleniyor.