Avustralya'nın Yeni Güney Galler (NSW) Eyalet hükümeti tarafından her yıl düzenlenen 'Uyum Yemeği' programına bu yıl rekor sayıda katılım gerçekleşti. Eyalet Başbakanı Mike Baird'in bulunduğu yemeğe bin 400 kadar davetliden oluşan farklı toplumların temsilcileri katıldı. Programda bir konuşma yapan Baird, Aralık ayında Sydney’deki rehine krizini hatırlatarak, saldırıda Müslümanlarla Avustralyalıların arasının açılmasının hedeflendiğini; ancak bunun başarılamadığını kaydetti.

Misafirlerin önemli bir kısmının Harmony yemeğine, kendi kültürel kimliklerini yansıtan geleneksek kıyafetleriyle katılması, renkli görüntülere sahne oldu. Programın açılış konuşmasını yapan NSW Eyalet Çokkültürlülük Bakanı Victor Dominello, geceye yoğun ilgi gösteren davetlilere teşekkür etti. Birkaç yıl önce 750 kişinin katıldığı programa bu yıl daha fazla teveccüh olduğuna dikkat çeken Dominello, yemekte toplam 1400 etnik toplum temsilcisinin bulunduğunu söyledi. Programda oluşturulan birlikteliğin büyük bir başarı olduğunun altını çizen Dominello, "Avustralya’nın zenginliği yer altındaki kıymetli madenleri ve kaynakları değil, elmas kıymetindeki siz insanlarımızsınız." ifadesini yineledi.

BİZİ AYRIŞTIRAN DEĞİL; BİRLEŞTİREN YÖNÜMÜZÜ ÖNE ÇIKARALIM

Başbakan Mike Baird’de yaptığı konuşmada, geçen yıl Aralık ayında Sydney’deki rehine krizine dikkat çekti. Başbakan Baird, Haron Monis isimli İranlı saldırgan ve iki Avustralyalının hayatlarını kaybettiği rehine krizinde, oluşturulan birliktelikten övgüyle bahsetti.

Söz konusu saldırıyla, Avustralyalıların Müslümanlara sahip çıkmasının önemine işaret eden Baird, "Bu saldırıyı bizi bölmek için yaptılar. Birbirimizden nefret etmemizi istediler. Ancak kimsenin beklemediği harika bir birliktelik oluştu. Beklenenin aksine barış ve birlik sağlandı. Bunda bizim aramızdaki uyum ve birliğin büyük payı var." dedi.

Olay sonrasında Martin Place’de Müslümanlarla birlikte olduğuna değinen Baird, genç bir Müslüman'ın kendisine "Bu dayanışma nedeniyle, hayatımda hiçbir zaman kendimi şimdiki kadar Avustralya’nın bir parçası olarak görmemiştim." dediğini hatırlattı. Baird ayrıca, "Dostlarımız, yakınlarımız ve aile üyelerimizin canı yandığında bütün farklılıkları bir yana bırakarak bir araya gelebilmemiz, Yeni Güney Galler Eyaleti’nde en fazla görmeyi istediğimiz şeydir. Bunlar çok özel şeylerdir." ifadelerini kullandı.

Başbakan Baird’in Müslümanlara sahip çıkan, birlik ve beraberlik mesajları veren konuşması, salonda alkışlarla karşılandı. Başbakan Baird gelen katılımcılara şu sözlerle barış çağrısı yaptı: "Gelin hep birlikte bizleri bölen ayıran değil, birleştiren ortak yönlerimize yoğunlaşalım. Bu akşam olduğu gibi farklı dillerimizi, inançlarımızı, geçmişlerimizi birlikte kutlayalım. Bunu gerçekleştirmemizi temin eden çok kültürlülüğümüz bizleri çok özel insan yapıyor. O zaman bu büyük ailemizin her bir parçasını teker teker kutlayalım."

Ülkede uyum ve birlik içinde bulunulmasını, 'en kıymetli varlığımız' şeklinde niteleyen Baird, "Hiçbir zaman bir aile olduğumuzu unutmayalım." tavsiyesinde bulundu.

Yapılan konuşmalardan sonra çeşitli kültürleri yansıtan folklor ve dans gösterileri yapılırken, Endonezyalı folklor ekibinin gösterisi ise salondan büyük alkış aldı.

BAŞBAKANLIK HARMONY ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Bu arada her yıl 'Uyum Yemeği'nde verilen geleneksel ödüller, bu yıl da sahiplerini buldu. Iraklı bir sığınmacı Sarah Yahya, sığınmacılar için yaptığı gönüllü çalışmalar nedeniyle, 'Eyalet Başbakanlık Çok Kültürlülük Nişanı'na layık görüldü.

'Stepan Kerkyasharian Harmony Ödülü' göçmen kadınların hakları için yaptığı çalışmalarla tanınan Sri Lankalı göçmen Nalika Padmasena’ya verildi. 'Ömür Boyu Toplum Hizmetleri Ödülü' ise Auburn bölgesinde ev hizmetleri çalışmaları nedeniyle öne çıkan Ruben Amores’e takdim edilirken, Avustralya ve Çin arasındaki işbirliğine katkı sağlayan Jin Feng de yine ödüllendirilenler arasındaydı.

Programda ayrıca 'Kırsal Bölge Toplum Ödülü' Afrikalı John Kutte Moi'ye, 'Kültür ve Sanat Ödülü' Yunan halk oyunları konusundaki çalışmaları nedeniyle Paroula Galelis’e verildi.