ABD'nin önde gelen basın organı New York Times Gazetesi (NYT), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 'Türkiye'nin baş basın eleştirmeni' yakıştırmasında bulundu. Gazetede Robert Mackey tarafından kaleme alınan yazıda, Erdoğan'ın NYT için getirdiği ‘Haddini ve yerini bil’ eleştirisine cevap verildi.

Erdoğan için 'Türkiye’nin baş basın eleştirmeni’ yakıştırması yapan New York merkezli gazete, “Başbakanlık’tan yeni Cumhurbaşkanı Sarayı’na geçen Recep Tayyip Erdoğan, gayri resmi olarak baş basın eleştirmeni rolünü üstlenmiş gibi görünüyor.” diye yazdı.

Internet sayfasında, 'Türkiye'nin hükümdarına göre, New York'tan yapılan eleştiri yayımlanmaya uygun değil' başlığı ile yayınlanan makalede, “Dış basındaki eleştirel başyazılara öfkenen Erdoğan, bu hafta Amerikan muhafazakârların senaryo kitaplarından (tiyatro metni) bir sayfa ödünç alarak, NYT için üç gün boyunca ağzına geleni söyledi. Çarşamba günü yaptığı seçim çalışmalarında gazete çalışanlarına ‘ücretli şarlatan'" dediği yazıldı.

Makalede Erdoğan'ın kendisini eleştiren NYT editör yayın kurulu için “Bunların Türkiye ile ilgili bütün haberleri pis provokasyon kokuyor.” eleştirisinde bulunduğu kaydedildi.

“Erdoğan’ın Türk medyası üzerinde göz korkutucu ve işbirliği konusunda uzun bir geçmişe sahip” diyen gazete, “NYT bunu editöryal olarak geçen hafta yazdı. Ama bu hafta Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Editörü ve Erdoğan’ı manşet yapan web sitesi hakkında ceza soruşturması açılması yeni bir alarmdır.” ifadesini kullandı.

Erdoğan’ın Hürriyet Gazetesi’ni de eleştirdiğini hatırlatan Mackey, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Hürriyet'in Muhammed Mursi'nin 2012'de yüzde 52 oyla seçilmesine rağmen idam cezasına çarptırılmasına atıf yapmasına sinirlendiği anlaşılıyor. Kendisi de yüzde 52 oyla göreve gelen Sayın Erdoğan, bu başlığı gizli bir tehdit olarak algıladı." denildi.

Hürriyet'in bağlı olduğu şirketin kamu ihalelerine katılmasının yasaklanmasının büyük ölçüde bu başlığa verilen ceza olarak yorumlandığının belirtildiği makalede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ey New York Times, Gazze'de 16 gazeteci İsrail uçakları tarafından katledilirken ses çıkarmayan bir basın kuruluşu olarak güya bize basın özgürlüğü dersi vereceksin öyle mi?" sözlerine yer verildi.

Gazete, Gazze'de İsrail ordusu tarafından öldürülen gazetecilerle ilgili bu haberlerin geçmişte New York Times yazarları tarafından yazılıp kınandığını belirtti.

Erdoğan’a cevap mahiyetinde kaleme alınan yazıda, NYT’nin Türkiye eski Temsilcisi Stephen Kinzer’e Gaziantep’te verilmesi beklenen ‘fahri hemşerilik beratı’ programının iptal edildiği de hatırlatıldı. Fahri hemşerilik programının Erdoğan’ın emriyle son dakikada iptal edildiği iddia edildi.

Kinzer’in “Erdoğan ofisinden belediyeye fax gönderilerek ülkenin ve hükümetin düşmanı ilan edildim.” ifadelerine yer verilen makalede eski NYT çalışanının, Boston Globe Gazetesi'nde 4 Ocak’ta kaleme aldığı bir yazıda Erdoğan’ı eleştirdiği hatırlatıldı.