ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT) Türkiye’deki milletvekili seçim sonuçlarını son dakika olarak duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim mitinğlerinde sert bir dille eleştirdiği New York Times, seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra "Türkiye’nin iktidar partisi meclis çoğunluğunu kaybetti" başlıklı bir haber yayınladı. Haberde 'seçmenlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisini iktidardan indirdiğine' dikkat çekildi.

"1990'larda koalisyon hükümetin, siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa sebep olduğunu" hatırlatan gazete, “Birçok Türk vatandaşı, koalisyon hükümetine rağmen, Erdoğan'ın yetkilerinin kısıtlanmasından mutlu oldu.” denildi. Milletvekili seçimlerine ‘tarihi’ nitelemesi yapan NYT "Türk seçmenler Pazar günkü tarihi seçimde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisini iktidardan indirerek, Anayasa'yı baştan yazma ve Amerikan tarzı bir başkanlık sistemi getirme hırsına ders verdi.”ifadelerine yer verdi.

“Seçim sonuçları, her sene gücünü daha da artıran İslamcı Sayın Erdoğan'a büyük bir darbe vurdu.” ifadesinin kullanıldığı haberde, “Başbakanlıktan cumhurbaşkanlığa geçerek artırdığı gücü bu seçimlerde karaya oturdu. Seçim sonuçları iki yıl önce hükümet karşıtı protestoları güçle dağıtan Erdoğan karşısında, Kürtler, liberaller ve laik Türkler için önemli bir zafer oldu.” değerlendirmesine yer verildi.

Yazıda, NATO üyesi olan Türkiye'nin Batılı müttefikleri ile ilişkilerinin bozulduğuna vurgu yapıldı.