Yozgat Devlet Hastanesi’nde kurulan uyku laboratuvarı hizmete açıldı. Uyku laboratuvarı ile vatandaşların uyku sorununun giderilmesi amaçlanıyor.

Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr.İsmail Kurca yaptığı açıklamada, uyku laboratuvarının hizmete açılmasıyla vatandaşlara önemli bir hizmet daha sunacaklarını belirtti. Kurca, laboratuvar hakkında şu bilgileri verdi: "Laboratuvarımızda uyku testi için hastalarımız bir gece uyku laboratuvarında yatırılır. Gece boyunca beyin aktivitesi, karın, göğüs kafesi, göz, çene ve bacak hareketleri; kalp ritmi, horlaması, yatış pozisyonu, nefes durması, kan oksijen düzeyi gibi pek çok parametre kaydedilir. Bu kayıtlar hızlı bir biçimde değerlendirilir. Uyku apne hastalığın tanısı ve şiddeti belirlenmeye çalışılır. Gerekli görüldüğünde uzman doktorlarımız tarafından cerrahi müdahale ya da titrasyon dediğimiz CPAP-BPAP maske tedavisi uygulanır."

Kişide uyku apnesi olduğunda, boğaz kaslarının fazla rahatladığını dil ve bademciklerin nefes borusuna göre fazla genişlediğini ve bu yüzden solunum yolunun tehlikeli bir şekilde daraldığını ifade eden Kurca, "Veya fazla kilolu olmaktan dolayı yedek dokular solunum yolunu daraltarak kalınlaştırır. Uyku apnesi beyin, solunum yolunu açık tutan kaslarla iyi iletişim kuramadığında da olabilir. Sonuç: Hava alabilmek için başarısızca sarfedilen çabalardan dolayı oluşan titreşim. Yani uyku apnesi olanların durumunu açıklayan horlama. Oksijen alımı çok az olduğunda beyniniz uykunuzda ölmenizi engellemek için sizi uyandırır. Şiddetli uyku apnesi olan kişiler için bu durum gecede yüzlerce kez yaşanabilir. Gündüz uykulu olma hali, geceleri gürültülü horlama, nefes almada kesiklikler, nefes yetmezliğinden dolayı ani uyanışlar, asit reflüsü, geceleri sık sık idrara çıkma, baş ağrıları ve hafıza kaybı gibi belirtilerde vatandaşalarımız Yozgat Devlet Hastanemizde KBB polikliniğine başvurabilirler." diye konuştu.