ABD Başkanı Barack Obama, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping ile Beyaz Saray’da bir araya geldi.

Başkan Obama, Çinli mekidaşını Papa’nın ziyaretinde olduğu gibi Beyaz Saray’ın kapısında karşıladı. Jinping, Beyaz Saray’a yaptığı ilk ziyarette 21 pare top atışı ile karşılandı. İki lider görüşmelerin ardından kameraların karşısına geçerek birer konuşma yaptı. İlk sözü alan Başkan Barack Obama, Jinping’in ziyareti dolayısıyla duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ABD’de milyonlarca Çinli - Amerikan vatandaşın yaşadığını dile getiren Başkan Obama, Çinli göçmenlerin ABD’nin gelişmesine olan katkısından övgüyle bahsetti. ABD ile Çin arasındaki ticaret geçmişinin 200 yıldan uzun olduğuna dikkat çeken Obama, “Bu ziyaret iki güzel halkın arkadaşlık ve işbirliği tarihinin bir yansımasıdır.” şeklinde konuştu.

ABD olarak Çin’in istikrarlı, zengin ve barışçıl büyümesini memnuniyetle karşıladıklarını ve bunun herkesin yararına olduğunu kaydeden Obama, “Ticareti yükseltmek, küresel ekonomiyi geliştirmek, iklim değişikliği ile mücadele ve İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek gibi meselelerdeki çalışmalarımız, Çin ve ABD’nin birlikte çalıştığında dünyayı daha müreffeh ve güvenli yaptığını gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

İki ülkenin işbirliğinin yanında farklılıklarına da içtenlikle eğilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Obama, ABD’nin her zaman ‘temel doğrular’ dile getireceğini söyledi.

Jinping ise Çin ve ABD’nin iki büyük ülke, Amerikalılar ve Çinlilerin iki büyü ulus olduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 36 yıl önce başladığını dile getiren Jinping, bu süre boyunca tarihi ilerlemeler kaydettiklerini dile getirdi.

2013’te Başkan Obama ile görüşmelerinde iki ülke arasında yeni bir ilişki modeli oluşturmaya yönelik stratejik bir karar verdiklerini kaydeden Jinping, ABD’ye barış ve ileri işbirliğini yükseltemeye geldiğini ifade etti. Jinping, “ABD ile ilişkilerimizde büyük ilerlemeler sağlamak için çalışmak istiyoruz.” dedi.