ABD Başkanı Barack Obama, insan haklarını ihlal ettiği suçlaması ile 7 Venezuelalı yetkiliye yaptırımlar getirdi. Aralarında Venezuela Ulusal İstihbarat Servisi Direktörü Gustavo Enrique González López’in de yer aldığı 7 ismin ABD’deki mal varlıkları, banka hesapları dondurularak, ülkeye seyahat etmeleri yasaklandı. Amerikan işadamlarının da bu şahıslarla iş yapmalarına yasak getirildi.

ABD Hazine Bakanlığı, yaptırım getirilen şahısların, Amerika’da ne kadar mal varlığına sahip olduğuna ilişkin herhangi bir bilgi vermedi.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre yaptırımların, insan hakları ihlallerine başvuran, ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik adımlar atan ve kamu yolsuzluğuna karışan kişilere karşı uygulandığı belirtildi. Ayrıca, Venezuela polisi, son 2 yılda meydana gelen protestolarda onlarca insanın ölümüne neden oldu.

YAPTIRIMLAR, PETROL İHRACATINI ENGELLEMİYOR

Obama tarafından imzalanan yeni yaptırımların, muhalifliği ile bilinen Caracas Belediye Başkanı Antonio Ledezma’ın, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro tarafından tutuklatılmasından sonra gelmesi dikkat çekti. Muhalif lider Leopoldo Lopez de geçtiğimiz günlerde tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Beyaz Saray tarafından açıklanan yaptırımlar, ABD’nin Venezuela’dan petrol ihracat etmesini engellemiyor. Enflasyonun yüksek olduğu Güney Amerika ülkesinde, petrol önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Önceki dönemlerde Venezuela’dan yıllık ortalama 568 milyon varil ihraç eden ABD, 2014’te bu sayıyı 288 milyon varile düşürdü.

Venezuela yetkilileri, ABD’nin son yaptırımlarına ilişkin bir açıklama yapmadı.