ABD Başkanı Barack Obama, dünya ülkelerine iklim değişikliği konusunda bir an önce harekete geçme çağrısı yaptı. Dünyadaki iklimin çok hızlı bir şekilde değiştiğini kaydeden Obama, söz konusu sorunun üstesinden gelinmesi adına yeterince hızlı adım atılmadığına vurgu yaptı.

Başkan Barack Obama, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından organize edilen ve GLACIER (Buzul) şeklinde kısaltılan ‘Küresel Lideler Arktik’te: İşbirliği, Yenilik, Angajman ve Dirençlilik Konferansı’nda konuştu. Arktik ülkeleri dışişleri bakanları, bilim adamları ve sivil toplum temsicilerinden oluşan gruba seslenen Obama, “İklim, bizim üstesinden gelmek adına gösterdiğimiz çabalardan daha hızlı değişiyor. Baylar ve bayanlar bu değişmeli. Yeterince hızlı hareket etmiyoruz” dedi.

"ABD OLARAK SORUMLULUĞUMUZU KABUL EDİYORUZ"

Başkan Obama, insanlara ait faaliyetlerin iklimi değiştirdiğine dikkat çekti. Bu yönde ABD olarak sorumluluklarını üstlenmeye hazır oldukları mesajını verdi. Obama, “ABD olarak bu problemin ortaya çıkmasındaki rolümüzü kabul ediyoruz. Bunun çözülmesine yardımcı olmak adına sorumluluğumuzu kabul ediyoruz. Bunu çözeceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

İklim değişikliğinin durdurulamaması halinde dünyada bir ülke kalmayacağını kaydeden Obama, “İnsanlar acı çekecek. Ekonomi acı çekecek. Tüm ülkeler kendilerini şiddetli problemlerin içinde bulacak. Daha fazla kuraklık, daha fazla seller, artan deniz seviyeleri, daha fazla göçmenlik, daha fazla mülteci, daha fazla kıtlık, daha fazla çatışma” ifadelerini kullandı. Tüm dünyaya harekete geçme çağrısı yapan Obama, “Şu anda başlarsak bu çözülebilir bir problem” şeklinde konuştu.