ABD Başkanı Barack Obama, ülkesi, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almaya'nın, İran'la nükleer programı üzerinde vardığı anlaşmayla ilgili bir açıklama yaptı. Obama, anlaşmayla İran'ın nükleer silah edinme yollarının kesildiğini söyledi.

Beyaz Saray'da konuşan Obama, İran'la yapılan anlaşmanın değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğunu dile getirdi. Kongre'yi uyaran Başkan Obama, anlaşmanın uygulanmasını engellemeye çalıştığı taktirde veto hakkını kullanacağını vurguladı.

Anlaşmanın bölge için bir şans olduğuna işaret eden Obama, ancak tarihi hasımlar arasındaki tüm sorunları çözmediğine işaret etti. Barack Obama, Washington'ın Tahran üzerindeki insan hakları ihlalleri ve diğer konularla ilgili yaptırımlarının devam edeceği mesajını verdi.

Anlaşmayla İran'ın nükleer silah geliştirme ya da edinme için hiçbir girişimde bulunmayacağı ve nükleer programının sınırlandıracağı metne döküldü. Bunun karşılığında BM Güvenlik Konseyi ya da tek tek devletlerin İran aleyhine bu ülkenin nükleer programı dolayısıyla uygulanan tüm yaptırımları kaldıracağı ifade edildi.

Anlaşma metninin bugün yayınlanacağı ve BM Güvenlik Konseyi'nin onayına da birkaç gün içinde sunulacağı belirtildi.