ABD Başkanı Barack Obama, Amerika'nın liderliği ve askeri gücü sayesinde Irak ve Suriye’de IŞİD’in ilerleyişinin durdurulduğunu söyledi. Obama, ABD başkanlarının her yılın başında yaptıkları geleneksel 'Birliğin Durumu' konuşmasında Kongre'ye hitap etti. Bu yıl 6. 'Birliğin Durumu' konuşmasını yapan Obama, ABD dış politikası ve terörle mücadele konusunda önemli mesajlar verdi.

Konuşmasında terörle mücadeleye önemli bir yer ayıran Başkan Obama, Başkomutan olarak öncelikli sorumluluğunun ABD’yi korumak olduğunu kaydetti. Ülkeyi korurken Amerika’nın dünyaya liderlik edip etmediğini değil, nasıl ettiğini sorgulamak gerektiğini kaydeden Obama, “Askeri gücü güçlü diplomasiyle birleştirdiğimizde, gücümüzü koalisyon inşasıyla geliştirdiğimizde, korkularımızın bizi kör etmesine izin vermediğimizde en iyi liderliği yaparız.” şeklinde konuştu.

Dünya genelinde teröre hedef olan insanlar ile birlik olmaları gerektiğini kaydeden Obama, Ortadoğu’da başka bir savaşa girmek yerine geniş bir koalisyona öncülük ettiklerini hatırlattı. Suriye’de ılımlı muhalifleri desteklediklerine dikkat çeken Obama, “Bu çaba zaman alacak. Odaklanılması gerekiyor. Ama başarılı olacak. Bu gece Kongre’ye dünyaya bu misyonda birlik içinde olduğumuzu göstermek adına IŞİD'e karşı güç kullanımı yetkisi veren bir tasarı geçirmesi çağrısı yapıyorum. Bu yetkiye ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

Obama Afganistan’da 13 yıl süren mücadeleden kendilerine pahalıya mal olan dersler çıkardıklarını kaydetti. Afganistan’da Amerikan askeri birliklerini tutmak yerine yerel güvenlik güçlerini eğittiklerini dile getiren Obama, “ABD'yi tehdit eden teröristlere karşı okyanus ötesi ülkelere büyük kara birlikleri göndermek yerine, onlara barınma imkanı vermemek adına Güney Asya'dan Kuzey Afrika'ya kadar ülkeler ile ortaklıklar kuruyoruz." ifadelerini kullandı.

“ABD KUVVETİNİ VE DİPLOMASİSİNİN GÜCÜNÜ GÖSTERİYORUZ”

Büyük ülkelerin küçükleri ezemeyeceği bir prensibi benimsediklerini kaydeden Obama, bunu Rusya karşısında Ukrayna’ya destek vererek gösterdiklerine dikkat çekti. Obama, geçtiğimiz yıldan bu yana ABD’nin müttefikleri ile Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan bahsetti.

Rusya’nın parçalanan ekonomisi ile yalnızlaşırken Amerika'nın müttefikleri ile birlik içinde ve güçlü bir şekilde durduğunu dile getiren Obama, “İşte bu Amerika’nın nasıl liderlik ettiğini gösteriyor. Tehditler savurarak değil ama ısrarla, istikrarlı bir azimle.” dedi. Obama, “Amerika’nın kuvvetini ve diplomasisinin gücünü gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.

Küba’da son 50 yıldaki politikaların başarılı olmadığını ve yeni bir yol denenmesi gerektiğini kaydeden ABD Başkanı, Küba’ya yönelik kısıtlamaların kaldırılması yoluyla Küba halkına dostluk elinin uzatılması gerektiğini ifade etti. Obama, “Bu yıl Kongre, ambargoyu sona erdirme çalışmasına başlamalı.” şeklinde konuştu.

İRAN İLE DİPLOMATİK İLİŞKİLER SÜRÜYOR

İran ile ilgili diplomasi faaliyetlerinin devam ettiğini belirten Obama, son 10 yılda ilk kez nükleer programın ilerlemesini durdurduklarına dikkat çekti. Bu yılın bahar aylarına kadar İran ile kapsamlı bir anlaşma adına müzakere yapma şansına sahip olduklarını dile getiren Obama, “Bu müzakerelerin başarılı olacağına dair bir garanti yok. Nükleer İran’ı engellemek adına her türlü seçeneği masada tutmaya devam edeceğim.” ifadelerini kullandı.

Obama şu dönemde Kongre’den alacağı yeni yaptırım kararlarının İran ile yürütülen diplomasinin sonu olacağı uyarısını yaptı. Diplomasinin yürütüldüğü sırada olası bir yaptırım kararının mantıklı olmayacağını vurguladı.