Amerika Başkanı Barack Obama telefonla Avustralya’nın eski Başbakanı Tony Abbott’u aradı. Obama, Abbott’a görevde olduğu süre zarfından iki ülke ilişkilerine yaptığı katkılar ve uyumlu çalışmaları nedeniyle teşekkür etti. Pazartesi akşamı Liberal Parti içindeki sürpriz bir oylama sonucu Avustralya başbakanlığı koltuğunu kaybeden Tony Abbott’u en büyük siyasi rakibi olan muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Bill Shorten de aradı. Abbott basına yaptığı açıklamada, Shorten’in Avustralya Parlamentosu’da görevden ayrılmasının ardından sarfettiği övgü dolu konuşma için teşekkür ettiğini belirtti.

Tony Abbott, istifa edeceği beklentilerinin aksine, siyasi hayatına milletvekili olarak devam edeceğini açıkladı. Abbott, oylamanın yapıldığı Pazartesi gününden bu yana Parlamento’ya gitmedi. Anca bu sabah yaptığı açıklamada, siyasete devam edeceğinin işaretini verdi. Abbott, “Çok hareketli bir haftaydı. Şimdilik ailemle biraz vakit geçirmek ve gelecek hakkında düşünmek istiyorum. Ancak Parlamento’da siyasete devem etmek niyetindeyim.” dedi.

Abbott’un Salı günü oylamayı kaybetmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında, Turnbull’dan başbakan olarak söz etmemesi için Avustralya medyasının dikkatinden kaçmadı. Abbott’un Malcolm Turnbull’dan bir bakanlık teklifi aldığı ya da kendisinin bir bakanlık isteğinde bulunup bulunmadığı ise henüz bilinmiyor.

Yeni Başbakan Turnbull bu konudaki sorulara, “Tony Abbott ile görüştüm; ancak kendisinde konuyla ilgili herhangi bir niyet belirtisi göremedim.” dedi.

Konuyu yorumlayan Monash Üniversitesi Siyaset Bilimcisi Prof. James Walter, Abbott’un iş dünyasında ya da bir sivil toplum kuruluşunda görev alacağını tahmin ettiğini belirtti.