ABD Başkanı Barack Obama, Suudi Arabistan Kralı Selman Selman bin Abdulaziz El Suud’u Beyaz Saray’da ağırladı. İki lider, görüşme öncesi Oval Ofis’te yaklaşık 10 dakika süren kısa bir basın açıklaması yaptı.

İlk sözü alan Başkan Obama, Selman’ın tahta geçmesinin ardından ABD’ye yaptığı ilk ziyaretin iki ülke arasındaki dostluğun göstergesi olduğunu dile getirdi. Başta Ortadoğu olmak üzere dünya ilişkilerinde zorlu bir dönemden geçildiğini belirten Obama, “Bu görüşmede geniş çaplı meselelerin ele alındığı önemli konuşmalar yapılacağını umuyoruz.” dedi.

Suriye ve Yemen’de yaşananlara ilişkin benzer kaygılar taşıdıklarını belirtan Obama, Yemen’de ülkedeki insani krizi hafifletecek kapsayıcı ve işleyen bir hükümet kurulması gerektiğini, Suriye’de ise siyasi dönüşüm sürecine nasıl ulaşılabileceğini görüşeceklerini kaydetti.

IŞİD ile mücadele dahil, bölgedeki ve dünyadaki terörizm eylemlerine karşı iki ülkenin çok yakın olan işbirliğini yürütmeye devam edeceğini ifade eden Başkan Obama, “Ayrıca İran ile yapılan anlaşmanın, bu ülkenin bölgedeki istikrarı bozucu eylemleri ile mücadele etmenin yanında, nükleer silah edinemeyeceğinden emin olunacak derecede etkili uygulanmasının önemini tartışacağız.” şeklinde konuştu.

Obama, görüşmede dünya ekonomisi ve enerji meselelerini tartışmanın yanında, eğitim, temiz enerji, bilim ve iklim değişikliği alanlarında iki ülke arasındaki iş birliğini derinleştirmenin yollarını ele alacaklarını sözlerine ekledi.

DERİN VE GÜÇLÜ İLİŞKİNİN SEMBOLÜ

Kral Selman, ABD’ye yaptığı ilk resmi ziyaretin iki ülke arasındaki derin ve güçlü ilişkinin sembolü olduğunu dile getirdi.

İki ülke ilişkilerinin sadece ABD ve Suudi Arabistan için değil bölge ve tüm dünya için faydalı olduğunu belirten Kral Selman, “Bu önemli ve biz her zaman buna olumlu bakmalı ve bu ilişkileri derinleştirmeliyiz. Biz her zaman ilişkilerimizi derinleştirmek ve işbirliğini her alanda daha ileri taşımak istediğimizin altını çiziyoruz.” dedi.

İlişkilerin her iki ülke için de yarar sağlaması gerektiğini belirten Selman, “Sadece ekonomi alanında değil, siyasi, askeri ve savunma alanında da bu olmalı.” şeklinde konuştu.

ABD ile dünya barışı için birlikte çalışmak istediklerini kaydeden Kral Selman, “Bölgemiz, halkların refahı için önemli olan istikrara kavuşmalı. Allah'a şükürler olsun ki, biz ülkemizde refaha sahibiz ama tüm bölge için de bunu istiyoruz. Ve buna ulaşmak için sizinle işbirliği yapmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.