İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Mart ayında ABD’ye gezi yapacağını açıklamasının ardından Başkan Barack Obama, İsrail Başbakanı ile görüşmeyeceğini dile getirdi.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Obama’nın Netanyahu ile görüşmeme gerekçesi olarak İsrail’de 17 Mart’ta yapılacak olan erken genel seçimleri gösterildi. Beyaz Saray, Başkan Obama'nın, bir ülkede seçimler yaklaşmışken o ülkeden devlet başkanı ya da adaylarla prensip olarak görüşmediği belirtildi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Partili John Boehner, Kongre’de konuşma yapması için Netanyahu’yu önümüzdeki ay için ABD’ye davet etmişti. Bu davete anında tepki gösteren Beyaz Saray, bunun protokolü hiçe saymak olduğunu belirtmişti.

Bugün Netanyahu'nun Mart ayında ABD’yi ziyaret edeceğini açıklamasının ardından Beyaz Saray sözcülerinden Bernadette Meehan, Başkan Obama’nın prensip gereği seçime gidecek bir ülkenin temsilcisi ya da adayı ile görüşmediğini söyledi. Meehan, “Başkan, bu çerçevede Netanyahu ile görüşmeyecek. Nedeni ise Kongre ziyaretinden iki hafta sonra İsrail’de yapılacak olan seçimler.” dedi.

Netanyahu, 3 Mart günü Kongre’de İran'a yeni yaptırımların neden gerekli olduğuna dair konuşma yapacak. Cumhuriyetçi Parti, İran’ın nükleer çalışması nedeni ile bu ülkeye yeni ambargoların alınması taraftarı. Ancak Başkan Obama, geçtiğimiz Salı günü yaptığı “Birliğin Durumu” konuşmasında İran ile nükleer müzakerelerin devam ettiği bir süreçte Tahran’a uygulanması için önüne gelecek yeni bir ambargoyu veto edeceğini açık bir dille söylemişti.

Netanyahu’nun Kongre’de konuşması için öngörülen tarih 11 Şubat idi. Ancak AIPAC adlı İsrail destekçisi lobi grubunun geleneksel yıllık toplantısının Mart ayından olması nedeniyle Netanyahu’nun ABD’yi ziyaret tarihi değiştirildiği öğrenildi.