ABD Başkanı Barack Obama, CIA'e Pakistan’da yapılacak İHA saldırıları için daha esnek davranmaları konusunda gizlice izin verdiği belirtildi.

The Wall Street Journal’in haberine göre Obama, 2013 yılında CIA’e verdiği bildirgede, yeterli istihbarat toplanmadan İHA saldırısı yapmamaları gerektiği yönünde emir verdi. Ancak Obama’ın CIA’e Pakistan’da yapılacak İHA saldırıları konusunda gizlice esneklik izni verdiği belirtildi.

2013 yılında İHA saldırılarının sivil kayıplara sebebiyet vermemesi ve ABD’nin hedef gösterilmemesi için İHA saldırılarının hangi şartlarda yapılacağı duyurulmuştu. Yayınlanan bildirge çerçevesinde gerekli istihbarat bilgileri toplanmadan İHA saldırısı yapılmayacağı belirtilmişti.

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin İHA saldırılarında Afganistan'da El-Kaide tarafından rehin tutulan Amerikalı Warren Weinstein ile İtalyan Giovanni Lo Porto'nun ölmesi üzerine özür dileyen Obama,''Geçtiğimiz Ocak ayında, elde ettiğimiz istihbarat ve bilgilere göre Afganistan-Pakistan sınır bölgesindeki El-Kaide yerleşkesini hedef alan Amerika terörle mücadele operasyonunda, Warren ve Giovani'nin kazara öldürüldüğüne inanıyoruz." şeklinde konuşmuştu.

Pakistan’da 2003 yılından beri başlatılan yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği ABD'nin İHA saldırılarını hükümet, 'egemenlik ve toprak bütünlüğünün ihlal edilmesi' şeklinde yorumluyor. İHA saldırıları, kamuoyu tarafından da büyük tepki çekerken, The Wall Street Journal’in haberine, Pakistan hükümetinin nasıl cevap vereceği merakla bekleniyor.