Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama arasında yapılan telefon görüşmesinde, Avusturya’nın başkenti Viyana’da İran ile ilgili sağlanan nükleer anlaşma ele alındı. Kremlin’e göre görüşme Obama’nın inisiyatifiyle gerçekleştirildi.

Kremlin basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, taraflar Viyana’da yapılan görüşmelerin sonucunu değerlendirdi. Açıklamada, “Liderler Viyana görüşmelerinin sonuçlarını değerlendirdi” denildi. Açıklamaya göre, Putin ve Obama tüm görüşme katılımcılarının yapıcı karşılıklı işbirliğini övdü. Açıklamada, “Liderler ayrıca anlaşmanın tüm uluslararası topluluğunun çıkarlarına hizmet ettiğini, nükleer yayılmazlık rejiminin güçlendirilmesine ve Ortadoğu’da gerginliğin azalmasına katkı sağladığını belirtti” denildi.

Putin ve Obama, İran ile ilgili anlaşmanın gerçekleştirilmesi bağlamında ve ayrıca terörle mücadele alanında da işbirliğinin devam ettirilmesinden yana olduklarını ifade etti. Liderler dünyada güvenliğin sağlanması için Rus - Amerikan diyaloğunun rolüne de işaret etti.

Putin ve Obama, 15 Temmuz 1975 yılında, ABD ve SSCB'nin ortaklaşa yürüttüğü ilk uluslararası insanlı uzay projesi olan Apollo Soyuz işbirliğinin 40. yıldönümü vesilesiyle birbirini kutladı. İki lider en son 26 Haziran’da telefonda görüşmüş ve başta Ukrayna ile terör örgütü IŞİD başta olmak üzere uluslararası konuları ele almıştı.