ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i telefonla arayarak Ukrayna krizinin çözümü ile ilgili gelişmeleri ele aldı. Belarus’un başkenti Minsk’te 11 Şubat’ta yapılacak dörtlü (Rusya, Ukrayna, Almanya, Fransa) zirve öncesi yapılan görüşme tansiyonun düşürüleceği yönünde yorumlandı.

Kremlin basın bürosundan yapılan açıklamaya göre ABD tarafının isteğiyle Obama ve Putin arasında telefon görüşmesi yapıldı. Görüşmede temel olarak Ukrayna’da derinleşen krizin barışçıl yolla çözülmesi ele alındı.

Rusya Devlet Başkanı son barış önerisi çerçevesinde Ukrayna’nın doğusundaki gelişmelerle ilgili kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Bu öneriler arasında özellikle 11 Şubat’ta Minsk’te Normandiya formatı üst düzeyinde ele alınması planlanan görüşmelere hazırlık bağlamında yapılan çalışmalar yer alıyor.

Rusya ve ABD liderleri, Ukrayna iç sorununun diyalog yolu ile çözülmesi, acilen kanlı çatışmaların sona erdirilmesi, doğu bölgeleri dahil tüm Ukrayna’da halkın güvenliği, yasal hak ve çıkarlarının güvence altına alınması konusunda anlaştı. Putin ve Obama çeşitli düzeylerde temasların desteklenmesi konusunda anlaştı.