ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna krizi için Almanya ve Fransa’nın ortak girişimi ile başlatılan barış görüşmesi çabalarının olumlu neticelenmemesi durumunda bunun Rusya’ya hem ekonomik hem de siyasi olarak daha fazla zarar vereceğini söyledi.

Beyaz Saray’da görüştüğü Almanya Başbakanı Angela Merkel ile basın toplantısı düzenleyen Obama, barış görüşmelerinden netice alınamaması durumunda, "Rusya’ya karşı hem ekonomik hem de siyasi tecrit daha da ağırlaşacak." diye uyardı.

Ukrayna hükümetine silah yardımı konusunda henüz kararını vermediğini belirten Obama, "Rus saldırganlığına karşı bizim Ukrayna’ya kendisini savunması için ilave yapabileceğimiz şeyler var." diye konuştu.

Ukrayna’da çatışmaları durdurabilmek için Eylül'de hayata geçirilen ancak bozulan barış planını yeniden diriltebilmek amacıyla Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ile bir araya gelmişti. Merkel ile Hollande, Ukrayna liderleri ile de görüşmüş nihayetinde barış görüşmelerine devam için Çarşamba günü Minsk şehrinde taraflar arası bir zirve yapılması kararlaştırılmıştı.

Merkel, Ukrayna ve Rusya ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgi vermek amacıyla geldiği ABD’de Başkan Obama ile ikili görüşme yaptı. Beyaz Saray’da yapılan toplantının ardından Obama, konuk Başbakan ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Obama, Rusya’nın saldırgan politikalarının ABD ile Avrupa arasındaki birliği daha da güçlendirdiğini ifade etti.
Başbakan Merkel, Batı’nın Ukrayna için çabalarının önemli olduğunu belirterek, "Bizler eğer ülkelerin toprak bütünlüğü ilkesinden vazgeçersek, o zaman Avrupa'da barış düzenini korumak mümkün olmayacaktır." dedi.

ALMANYA İLE ABD ARASINDA SİLAH ANLAŞMAZLIĞI

Ukrayna krizindeki diplomatik girdaptan çıkış yolları arayan Başkan Obama ile Almanya Başbakanı Merkel’in görüşmelerinde iki ülkenin soruna yaklaşımındaki farklılığın giderilmediği yorumları yapılıyor. Ukrayna hükümetinin Rus yanlısı asilere karşı daha etkili bir mücadele için silah gönderme ile ilgili ABD’nin yaklaşımına Almanya’nın sıcak bakmadığı biliniyor.

Beyaz Saray, Ukrayna da şiddettin bastırılabilmesi için hükümete silah yardımını teşvik ediyor ancak Merkel tarafların daha fazla silahlandırılmasının çözüme katkı sağlamayacağı görüşünde.

Minsk’te çarşamba günü Rusya, Fransa, Almanya ve Ukrayna arasında yapılacak barış görüşmelerinde ABD masada olmayacak. Almanya ile Fransa getiğimiz Eylül'de masaya konan barış planını hayata geçirmeyi yeniden deniyor. Barış görüşmelerinden netice alınabilmesi için Avrupa Birliği de (AB) bugün (Pazartesi) Rusya ve Uksrayna’daki Rus yanlılarına yönelik geçici ek yaptırım kararı alınmasını kararlaştırdı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, yeni ek yaptırımların ne kadar süreli olacağının ise barış görüşmelerden elde edilecek neticeye bağlı olduğunu ifade etti.