ABD Yüksek Mahkemesi Başkan Barack Obama'nın ilk dönemine damgasını vuran Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası (ACA) reformunun anayasaya uygun olduğuna hükmetti.
Başkan Barack Obama tarafından 23 Mart 2010’da imzalanan ve halk arasında Obamacare olarak bilinen reform, ikinci defadır Yüksek Mahkeme’den onay almış oldu. ABD Başkanı Barack Obama ise karar için "Amerikalıların zaferidir." yorumunu yaptı.

Obamacare muhalifleri sağlık yasası çerçevesinde sigorta sahibi olanlara devlet sübvansiyonunun kaldırılması gerektiğini belirterek konuyu Yüksek Mahkeme’ye taşımıştı. Yüksek Mahkeme 3'e karşı 6 oyla Obamcare’nin anayasa uygun olduğuna hükmetti.

ABD’de 34 eyaleti sağlık yasasını uygularken, 22 eyalet ise buna karşı olduğunu ifade etmişti. Yüksek Mahkeme, 2012 yılında sağlık reformun geçerliliğini 4'e karşı 5 oyla onaylamasına rağmen bazı bölümleri yerel mahkemelerde görüşmeye devam ediliyordu. Mahekeminin son kararı ile Obama, rahat bir nefes almış oldu. Obama’nın başkanlığı döneminde artık yasa ile ilgili bir değişiklik yapılamayacak. Yüksek Mahkeme Başkanı John Roberts, gerekçeli kararında "Kongre, Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası'nı sağlık sigortasını geliştirmek için geçirdi. Yıkmak için değil." ifadelerine yer verdi.

"KARAR AMERİKALILARIN ZAFERİDİR"

Yüksek Mahkeme’nin sağlık reformu ile ilgili kararından sonra Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçen Başkan Obama, sonuçtan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yasanın Kongre’de 50 defa onaylamaya sunulduğunu hatırlatan Obama, mahkeme kararını ‘Amerikalıların zaferi’ olarak değerlendirdi. "Sağlık reformu birkaç kişi için değil, herkes için" diyen Obama, "Amerika için daha iyi bir sağlık sigortası konusunda yapmamız gereken işler var. Daha iyi bir reform için Demokratlar ve Cumhuriyetçilerle birlikte çalışabilirim." dedi. Obama, elinden geldiğince daha fazla Amerikalının sigorta sahibi yapmak istediğini belirtti.

Beyaz Saray en son yayınladığı raporunda Obamacare sayesinde 16 milyon kişisinin sigorta sahibi olduğunu bildirmişti.

Obamacare’e karşı olan Cumhuriyetçiler ise yasanın ilerleyen günlerde bütçeye ek maliyet getireceğini belirterek, ekonominin olumsuz etkileneceğini savunuyor.

Yasa sayesinde 26 yaşından küçük Amerikalılar ebeveynlerinin sağlık sigortalarından daha uzun süre yararlanabilecek. Öte yandan hâlihazırda sağlık sorunları olan kişiler de bu yasa sayesinde artık sigorta yaptırabiliyor. Daha önce, hastaların böyle bir hakkı bulunmuyordu.

Yasaya göre tüm Amerikalılar sağlık sigortası yaptırmak zorunda. Sigorta yaptırmayanlar ceza ödemek zorunda kalıyor. Yasaya göre ABD genelinde yaklaşık 8,7 milyon insan, devletten aylık ortalama 272 dolarlık sağlık desteği alıyor.