ABD Başkanı Barack Obama, İran'ın nükleer programının sınırlandırılması konusunda bugün varılan mutabakatı 'tarihi' olarak nitelendirdi. Obama, nihai anlaşmaya varılması halinde ABD, müttefikleri ve dünyanın daha güvenli olacağını söyledi.

Beyaz Saray'da açıklama yapan Barack Obama, İran'la varılan mutabakatı 'iyi bir pazarlık' şeklinde değerlendirdi ve uzlaşmadaki çok sıkı denetim mekanizmalarına dikkat çekti. İran'ın uranyum zenginleştirme amaçlı yeni nükleer tesis yapamayacağını ifade etti. Obama, "İran bizi aldatmaya kalkarsa bütün dünya bunu bilecek." dedi. Obama, İran'ın plütonyum kullanarak bomba yapamayacağını, bu amaca hizmet edebilecek kadar uranyum zenginleştiremeyeceğini vurguladı.

Anlaşma ile İran'ın nükleer çalışmalarının 25 yıl boyunca yakından takip edilmesi öngörülüyor. Anlaşmanın bozulduğunun tespit edilmesi durumunda yaptırımların derhal yeniden yürürlüğe konacağını belirten Obama, İran'a "insan hakları, balistik füzeler ve teröre destek" suçlamaları sebebiyle uyguladıkları yaptırımları da kaldırmayacaklarını kaydetti.

Barack Obama, Tel Aviv ile ilişkilerini de bozan anlaşma süreci ile ilgili İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu arayarak bilgi vereceğini de ekledi.