Obama, 6 Kasım'da yeniden seçildikten sonra çıktığı ilk yurtdışı gezisinin Tayland ayağında, İsrail'in geçtiğimiz hafta başlattığı operasyon hakkında net açıklamalar yaptı.

Filistinlilerin devlet olma hedeflerine destek veren bölge ülkelerine de seslenen Obama, Gazze'de tansiyonun yükselmesi durumunda herhangi bir barış formülünün “çok ileri bir geleceğe” erteleneceğini söyledi.

Obama, “Biz bölgedeki tüm ülkelerle birlikte çalışarak, tansiyon daha fazla yükselmeden bu füzelerin ateşlenmesini engelleyebilir miyiz onu görmeye çalışıyoruz” derken Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ve Başbakan Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmelerinde neler konuşulduğunu da anlattı.

'ERDOĞAN'A DEDİM Kİ...'

ABD Başkanı, “Ben, Mursi ve Erdoğan'a Filistin davasını savunanların Gazze'deki durumun daha da ciddileşmesi halinde iki devletli çözüme gidecek bir barış yoluna girilmesi ihtimalinin çok ileri bir geleceğe erteleneceğini görmesi gerektiğini söyledim” diye konuştu.

Netanyahu'nun İsrail'in saldırının kapsamını genişletmeye hazır olduğu yönündeki sözlerini de hatırlatan Obama, “Benim bölgedeki tüm liderlere mesajım şudur: İsrail'in topraklarına füzeler ateşlenmemesini bekleme konusunda her türlü hakka sahiptir” dedi.

Obama'nın sözleri İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya da Hamas'la yapılan görüşmelere zaman vermesi için bir çağrı olarak da değerlendirildi.