ABD Başkanı Barack Obama, Keystone XL petrol boru hattının inşaasını onaylayan tasarıyı veto etti. Başkan Obama, söz konusu kararıyla bu yetkisini son 5 yıl içinde ilk kez kullanmış oldu.

Başkan Barack Obama, ABD Kongresi’nin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi’nce onaylanan Keystone XL petrol boru hattının yapımına ilişkin tasarıyı beklendiği gibi geri çevirdi. Senato’ya gönderdiği bir mektup ile kararı veto ettiğini duyuran Obama, Amerikan halkına karşı sorumlulukları olduğunu ifade etti. Başkan Obama, vetoya gerekçesini “emniyet, güven ve çevre gibi ABD ulusal çıkarları ilgilendiren açılardan yeterince değerlendirilmemesi” şeklinde dile getirdi.

Kanada’nın Alberta eyaletinden ABD'nin Nebraska eyaletine kadar uzanan dev projenin kurulması yaklaşık 8 milyar dolara mal olacağı ifade ediliyor. Başkan Obama, ABD genelinde büyük çaplı protestolara neden olan projeye "çevreye zarar vereceği" gerekçesiyle mesafeli yaklaşıyor.

Öte yandan ABD basınına yansıyan haberlere göre projenin petrol ve finans zengini Koch Brothers ailesine 100 milyar dolar gelir sağlaması bekleniyor. 2016 yılındaki başkanlık seçimlerinde ABD Başkanlığına aday olacak isimlerin kampanyalarına destek olmak adına 900 milyon dolar bütçe ayırdığı açıklanan Koch Brothers’ın Keystone XL projesinin kongreden onayı için lobi faaliyetlerine önemli miktarda para harcadığı da iddialar arasında.