Nepal’de dün meydana gelen 7.9 şiddetindeki deprem sonrası on binlerce kişi, geceyi sokaklarda geçirirken bilanço ağırlaşıyor. 81 yılın en büyük deprem felaketinin yaşandığı ülkede, son belirlemelere göre ölü sayısı 2300'ü aştı, 5 binden fazla kişi ise yaralandı. Birleşmiş Milletler'den yardım çağrısına hazırız açıklaması gelirken, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu dünyadaki birçok ülke ise Nepal'e yardım seferberliğine girdi.

Depremin ardından ABD acil durum için ilk etapta 1 milyon dolar yardım duyurusu yaparken, Pakistan, 4 uçakla kurtarma ekiplerini ve yardımlarını Nepal'e ulaştırdı. Kanada ise ülkeye 5 milyon dolar yardımda bulunacağını açıkladı. İsrail de Nepal'e yardım ve doğal afet ekibini göndereceğini duyurmuştu.

Depremden etkilenen bölgelerde görev yapmak üzere uzman ekip gönderen Türk Kızılayı ise THY uçağıyla bin battaniye ve 300 gıda kolisinden oluşan yardım malzemelerini bölgeye ulaştırdı.

Toplamda 6,5 milyon vatandaşı etkileyen depremin açtığı kayıp ve hasar henüz belirlenemedi. İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, kırsal bölgelerden gelecek haberler ile ölü sayısının artabileceği ifade ediliyor. Yetkililer ülkedeki devlet ve özel okulların barınak haline getirildiğini kaydederken, bazı yerlerde yaşanan heyelanlar sebebi ile afet bölgelerine ulaşmakta zorluk çektiklerini aktardı.

Nepal Elektrik Kurumu'ndan yapılan açıklamada, hastane ve otellerde yaşanan elektrik problemlerini giderildiği ifade edildi. Depremden etkilenen bazı bölgelere ise hala elektrik verilemediği kaydedildi.