Sudan lideri Ömer el Beşir, Afrika liderleri ile aile fotoğrafı çektirdikten sonra bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Güney Afrika’da bittiğini söyledi. Beşir, “ 25. AU Zirvesi UCM’nin cenaze ve defin törenidir” dedi.

Gazetecilere ayaküstü konuşan Beşir, kendisi hakkında ülkeden ayrılmama kararı çıkaran yerel mahkemeyi de eleştirerek, Afrika liderlerinin kendi kararlarını almak için özgür olduklarını ifade etti. Sudan lideri, Afrikalı yöneticiler herhangi bir vesayeti kabul etmezler, kendi kararlarının ustasıdırlar” dedi.

Beşir ayrıca, Lahey merkezli UCM’nin Darfur bölgesindeki olaylardan dolayı kendisi hakkında çıkardığı yakalama kararının Güney Afrika ziyaretinden sonra artık hükmünü yitirdiğini ifade etti.

Güney Afrika’da düzenlenen 25. Afrika Birliği zirvesinden övgüyle bahseden Beşir, “ Sudan’ın Güney Afrika ve Afrika Birliği’ne üye olan ülkelerle ilişkisi mükemmeldir. Çok organize bir zirveydi” dedi.
Pazar günü insan hakları grubu olan SALC’nin başvurusu üzerine Kuzey Gauteng Yüksek Mahkemesi Beşir için dava sonlanana kadar ülkeden çıkış yasağı getirmişti.

Bu arada Sudan insan hakları uzmanı Hüseyin Karshom, Beşir’in yerel saat ile 11.50’de idari başkent Pretoria’nın Waterkloof Askeri Havaalanı’ndan Hartum’a döndüğü söylendi.