Orta Afrika Cumhuriyeti'ne giden Türk 'Küresel Doktorlar' grubu, uyguladıkları başarılı tıbbi operasyonlarla halktan ve ülke yöneticilerinden takdir topladı. Orta Afrika Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Margurite Samba, ağırladıkları Türk doktorların faaliyetlerinin gelecekte yapılacak işbirliğinin önemli bir örneğini teşkil ettiğini söyledi. Bakan Samba, doktorların en zor dönemde ülkesine gelmesini ise büyük bir fedakârlık olarak değerlendirdi.

Pediatri, aile hekimi, anestezi, göz, üroloji, kardiyoloji ve kadın doğum uzmanlarıyla 3 diş hekiminden oluşan grup, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde çok sayıda ameliyat ve sağlık taraması yaptı.

Türk doktorlar, Fas üzerinden aktarmalı yaptıkları zorlu bir yolculuktan sonra beraberindeki yaklaşık bir ton ağırlığındaki sağlık malzemesiyle başkent Bangui'ye ulaştı. Doktorlar, Bangui’de yerel grupların renkli danslarıyla karşılandı. Orta Afrikalı öğrenciler, doktorlara hoş geldin demek amacıyla çiçek takdim etti. Güvenlik gerekçesiyle kendilerine refakat eden silahlı askerler eşliğinde çalışmalarına başlayan Küresel Doktorlar, hastane müdürleri ile bir araya gelerek eylem planı hazırladı.

Daha sonra üroloji, jinekoloji, göz, diş ve pediatri-sünnet ekibi şeklinde dört gruba ayrılan doktorlar başkentte dört ayrı bölgede çalışmalara başladı. Sağlık sorunu olan çok sayıda kişi tedavi edildi. Doktorların ilk müdahalesi yaklaşık 12 saat doğum sancısı çeken ve bebeğin pozisyonundan dolayı doğumu gerçekleştirilemeyen Orta Afrikalı genç kadına yapıldı. Kadın, başarılı bir sezeryanla sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi.

Türk doktorların farklı bir grubu ise dış taraması yaparak diş sorunu olan çok sayıda mağdur hastaya müdahale etti. Diğer ekip ise katarakt ameliyatı gerçekleştirdi.

"DOKTORLARIN ÇALIŞMALARI GELECEKTE YAPILACAK İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMLİ BİR ÖRNEĞİ"

Türk doktorlar çalışmalarının ardından Sağlık Bakanı Dr. Margurite Samba tarafından kabul edildi. Çalışmaları gelecekte yapılacak işbirliğinin önemli bir örneği olarak değerlendiren Bakan Samba, Türk doktorların gelişini büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını ve halkın ihtiyacı olan sağlık talebinin karşılanmasına önemli katkı sağladığını dile getirdi.

Bakan Samba, "Özellikle vurgulayarak teşekkür etmek istediğimi belirtmek istiyorum. İnsanların korkudan kaçıp böyle sıkıntılı bir ülkeye gelmek istemediği bir dönemde sizin büyük fedakârlık yapıp gelmeniz çok önemli. Halkım adına tekrar tekrar teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

'ÇOK SAYIDA AMELİYAT YAPTILAR'

Kafile başkanı Kardiyoloji Uzmanı Doktor Mahmut Gündüz başkanlığında ülkede 10 gün kalan ekip, yaklaşık 500 çocuk hasta, 400 diş hastası, 100 jinekoljik problemi olan hasta, 150 civarında ürolojik problemi olan hasta ve 250 civarında da göz hastasına tedavi uyguladı.

Cerrahi ekip, 2 adet vesiko-vahinal fistül amaliyatı, 5 adet üreteral darlık amaliyatı, 18 adet fıtık amaliyatı, 1 adet inmemiş testis amaliyatı, 3 adet hidrosel amaliyatı, 6 adet sistoskopi, 1 adet DJ kateter ve 1 adet de Lipom amaliyatı yaptı .Göz ekibi ise yerel ekiple birlikte yaklaşık 150 katarakt amaliyatı yaptı. Diş hekimleri ekibi de yaklaşık 200 civarında diş çekimi gerçekleştirdi. Pediatri ekibi 120 Müslüman ve Katolik çocuğu sünnet etti.