Geçtiğimiz yıl yaşanan kur dalgalanmaları ve konut kiralarının artması neticesinde Ortadoğu’da yabancılar için en pahalı şehirlerin Birleşik Arap Emirlikleri’nin ticari merkezi Dubai ve başkenti Abu Dabi olduğu bildirildi.

Araştırma şirketi Mercer tarafından yayınlanan '2015 Yaşam Maliyeti' raporuna göre Dubai tüm dünyada 23’üncü, Abu Dabi ise 33’üncü sırada. Bölgede yabancılar için en az maliyetli şehir ise Suudi Arabistan’ın Cidde kenti oldu.

Raporda her iki şehrin de geçen yıla kıyasla listede üst sıralara tırmandığı kaydedildi. Dubai, 67’inci sıradan 44 basamak birden yükselirken, Abu Dabi 68’inci sıradan 33 basamak yükseldi. Cidde ise 175’inci sıradan bu yıl 151’inci sıraya yerleşti.

Bölgedeki diğer büyük şehirlerde de yaşam masraflarının arttığına dikkat çekildi. Listede 91’inci gelen Manama (Bahreyn) ve 99’uncu gelen Doha (Katar) geçen yıla kıyasla 59 sıra yukarı çıktı. Benzer şekilde 54’üncü Amman (Ürdün) 49 sıra, 71’inci Riyad 40 sıra ve177’inci Kuveyt Şehri (Kuveyt) 30 sıra yükseldi.
Tüm dünyada 207 şehirdeki yaşam şartlarını inceleyen raporda ilk sırayı üçüncü defa Luanda (Angola) aldı. Afrika şehrini sırasıyla Hong Kong, Zürih, Singapur, Cenevre, Şangay, Beijing ve Seul takip etti.

Yabancılar için en ucuz şehir ise listenin sonundaki Bişkek (Kırgızistan) oldu. Bişkek’in hemen ardından Windhoek (Namibya) ve Karaçi (Pakistan) geldi.