Güney Afrika Adalet Bakanı Michael Masutha, Oscar Pistorius’un Cuma günkü şartlı tahliyesini durdurdu. Bakanlıktan yapılan resmi açıklamada, “Mahkum için verilen ‘21 Ağustos’ şartlı tahliye kararı, cezanın altıda birini tamamlamadığı için hükümsüzdür.” denildi.

Bakanlık sözcüsü Mthunzi Mhaga, Masutha’nın Pistorius’un salıverilmemesini isteyen dilekçeyi dikkate alarak, ‘Ampute Atlet’ için ‘ev hapsi’ kararını bir daha gözden geçirmesi için Islah Gözetleme ve Şartlı Tahliye Kurulu’na (CSPB) sevk ettiğini söyledi.

Güney Afrika Hukukçularından Mannie Witz, Bakan’ın dilekçeleri ve toplum baskısını gözününde bulundurmasının doğal olduğunu, ‘kararın’ yeni bir durum olmadığını, Masutha’nın daha önce de Clive Derby-Lewis davasında aynı şekilde tahliyeyi durdurduğunu belirtti. Uzman Witz, ‘şartlı tahliyenin’ basit bir mesele olmadığını, CSPB’nin Pistorius’u salmadan önce, “spocu toplum için bir tehlike mi, hapisten çıktığında kendi kendine yaşayabilecek mi,hapishanede davranışları yeterince gözlendi mi” gibi maddelerin düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Güney Afrika Islah Gözetleme ve Şartlı Tahliye Kurulu (CSPB), 5 Haziran’da aldığı kararla, Pistorius’u 8 ayı hapiste tamamladığında tahliye edecekti. Olimpiyat atletinin serbest bırakılması öldürdüğü kız arkadaşı Reeva Steenkamp’ın doğum günüyle aynı haftaya gelince, Güney Afrikalılar sosyal medyayı ayağa kaldırmış, 200 kadın kuruluşu imza toplayarak hükümete büyük bir baskı yapmıştı.

Öte yandan Oscar Pistorius davasını yaklaşık 2 yıl canlı takip eden yerli ve yabancı medya ordusu, Pistorius’un Pretoria’daki Kgosi Mampuru II Hapishanesi’nden çıkışını görüntülemek için haftalardır hazırlık yapıyordu. Karar sonrası medyacılar şaşkınlık yaşadı.

Çin’de, Atina’da madalyalar kazanan, olimpiyatlara katılan ilk ampute atlet olarak tarihe geçen Pistorius, 21 Ekim 2014’te Reeva Steenkamp’ı ‘kusurlu cinayetten’ öldürmek suçundan 5 yıla mahkum edilmiş, 10 ay içerde kalmasına karar verilmişti.

PISTORIUS 15 YIL YİYEBİLİR

Geçtiğimiz Eylül ayında Hakim Thokozile Masipa, Pistorius’un 2013 Sevgililer Günü’nde tuvalet kapısına ateş ederken ‘kasıtlı cinayet’ işlemediğine hükmetmiş, savcı itiraz etmişti. Bu hafta savcılar Yargıtay’a başvurarak Masipa’nın kararını temyize götürdü. Öte yandan Pistorius’un avukatları savcıların başvurusuna 17 Eylül’e kadar itiraz edebilecek.

Yargıtay üyeleri Kasım ayında Pistorius’un ‘kasıtlı cinayet işlediklerine karar verirlerse, Ampute Atlet 15 yıla mahkum olabilir.

1986 doğumlu Oscar Pistorius, 11 aylıkken iki bacağını kaybetti. 2003’e kadar ragbi oynayan Pistorius, ağır yaralandıktan sonra rehabilite süresinde altetizme merak sardı. 2004 Atina Paralimpik Oyunları’nda 200 metrede dünya rekoru kırdı. Pistorius, Pekin Paralimpik Oyunları'nda 100, 200 ve 400 metrede altın madalya kazanarak başarılarına devam etti.

Olimpiyatlara katılan ilk engelli sporcu olan Güney Afrikalı atlet Oscar Pistorius, 400 metre elemelerinde serisini 2. bitirmeyi başardı. Pistorius tarihe “Bacakları olmayan en hızlı adam” olarak geçti.