Özbekistan'da bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde oy verme işlemi başladı. 21 milyon dolayında kayıtlı seçmenin olduğu ülkede vatandaşlar yerel saatle 06.00 itibariyle sandık başına giderek oylarını kullanmaya başladı.

Oy verme işlemi akşam saat 20.00'de sona erecek. Seçimde aralarında şimdiki Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un da olduğu 4 aday yarışıyor. Seçmenler, 44'ü yurt dışında olmak üzere toplamda 9 bin 60 sandıkta oy kullanıyor. Seçimi çok sayıda yabancı gözlemci ve gazeteci takip ediyor. Kesin olmayan resmi seçim sonuçları ise yarın açıklanacak.

Seçimde parlamentonun alt kanadı Yasama Meclisi’nde temsil edilen adayların gösterdiği dört isim yarışıyor. Parlamentoda 75 sandalye ile çoğunluğu elinde bulunduran Liberal Demokratik Parti (LDP) şimdiki Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’u destekleyecek.

36 milletvekiliyle ikinci sırada yer alan Milli Tiklaniş Demokratik Partisi (MTDP) ise Akmal Saidov’a destek verecek. Mecliste 27 milletvekili bulunan Halk Demokratik Parti (HDP) ise adaylardan Hotamcon Ketmanov için sandık başına gidecek. 20 milletvekiliyle temsil edilen Adalet ve Sosyal Demokratik Parti (ASDP) de Nariman Umarov’u destekliyor.