Özbekistan’da aralarında 2 Türkiye vatandaşının da olduğu 3 bin 135 mahkum, çıkartılan af yasasından faydalanarak serbest kaldı.
Her yıl Özbekistan'da geleneksel olarak mahkumlara af geliyor. Bu yılki af ilanı kapsamında bulundukları cezaevinden çıkanlar arasında 2’si Türk olmak üzere 42 yabancı bulunuyor. Yabancılardan 11’inin Kazakistan, 10’unun Tacikistan, 9’unun Rusya, 1’inin Çin ve 1’inin de Ukrayna uyruklu olduğu bildirildi.

İlgili af yasası Özbekistan anayasasının kabul edilişinin 22. yıl dönümüne atfen 14 Kasım 2014’te parlamentonun üst kanadı Senato tarafından kabul edilmişti. Bir önceki yıl ilan edilen af kapsamında ise 3 bin 337 mahkûm serbest kalmıştı. Yaklaşık 80 bin kişiyi etkileyen afla tutukluluk hali devam eden çok sayıda mahkumun cezasında ise indirime gidildi. Aftan 18 yaşını doldurmamış ve 60 yaşını aşmış mahkûmlar, kadınlar ve cezaevlerindeki yabancı mahkûmlar faydalanıyor. İlk defa suça bulaşanların da faydalandığı aftan, ağır suç işleyenler ile ömür büyü hapis cezasına çarptırılanlar yararlanamıyor.

Özbekistan’da anayasanın kabul edilişi ve ülke bağımsızlığının ilan ediliş yıl dönümü arifesinde senatonun kararı ve Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un onayı ile genel af ilan ediliyor.