Özbekistan’da 29 Mart’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aralarında görevdeki Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un da olduğu 4 aday yarışacak.

Özbekistan’ı 7 yıl yönetecek yeni cumhurbaşkanının belirleneceği seçimde adayları, parlamentonun alt kanadı yasama meclisinde temsil edilen partiler gösterdi. 21 milyon dolayında kayıtlı seçmenin olacağı seçimde, 75 milletvekili ile 21 Aralık’ta yapılan parlamento seçimlerinde birinci parti olan Liberal Demokratik Parti'nin(LDP) adayı İslam Kerimov olacak. 36 sandalye ile ikinci sırada yer alan Milli Tiklaniş Demokratik Parti (MTDP) ise bir önceki seçimde de aday olan Akmal Saidov’la seçim yarışında yer alacak. Mecliste 27 milletvekili bulunan Halk Demokratik Parti (HDP) ise adayı Hotamcon Ketmanov tarafından temsil edilecek. 20 milletvekili çıkaran Adalet ve Sosyal Demokratik Parti (ASDP) de Nariman Umarov ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinde boy gösterecek.

Özbekistan’da bir önceki cumhurbaşkanlığı seçimi Aralık 2007’de yapılmıştı. 4 adayın yarıştığı seçimi İslam Kerimov kazanmıştı.
Ülkenin seçim yasalarına göre cumhurbaşkanı adayının Özbekistan vatandaşı ve 35 yaşın üstünde olması gerekiyor. Cumhurbaşkanı adaylarında, adaylığını ilan ettiği güne kadar en az 10 yıl Özbekistan'da yaşamış ve resmi dil Özbekçeyi biliyor olma şartı aranıyor. Özbekistan'da cumhurbaşkanı halk tarafından 7 yıllığına seçiliyor. Özbekistan’da 18 yaşını dolduran her vatandaş sandık başına giderek oy kullanabiliyor.

Nüfusu 31 milyonu geçen Özbekistan’da bundan önce Aralık 2007’de yapılan son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kerimov, oyların yüzde 88,1’ini alarak yeniden seçilmişti. Kerimov, 1990 yılından beri söz konusu görevde bulunuyor.