Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Koza-İpek Grubu'na dün yapılan baskını, diğer basın kuruluşlarına gözdağı verme çabası olarak değerlendirdi. Seçim öncesinde yapılan kamuoyu yoklamaları istenen sonucu vermeyince bu yönteme başvurulduğu yorumunu yapan Cem Özdemir, gazetecilerin bu baskılara karşı dayanışma içinde olması çağrısını yaptı.

Koza-İpek Grubu'nu hedef alan operasyonu değerlendiren Cem Özdemir, "Yapılan bu operasyon bir ilk adımdır. Bundan sonraki hedefler belli. Bence demokratik seçimlerden korktukları için bu yöntemleri seçiyorlar. Hükümete çağrı yapıyorum: Seçimler özgür ve demokratik olmalı. Başta gazeteciler olmak üzere herkes görüşlerini özgür bir şekilde ifade edebilmeli." şeklinde konuştu.

Cem Özdemir, operasyonların nedenini, "Sanıyorum kamuoyu yoklamaları istenilen sonuçları vermedi, evdeki hesap çarsıya uymadı. Hesaplar tutmayınca hesabı değiştireceklerine yöntem değiştiriliyor." sözleriyle yorumladı.

"İMAJ OLARAK TÜRKİYE'YE MÜTHİŞ ZARAR VERİYOR"

Bugün Gazetesi'nin dünkü manşetine dikkat çeken Cem Özdemir, şu ifadeleri kullandı: "Operasyon yapılan Bugün Gazetesi'ne bakıldığında IŞİD'e yapılan yardımların ispatı orada görülüyor. Hükümetin buna tahammülü olmalı. Hiçbir demokratik ülkede böyle bir şey olmaz. Demokratik hiçbir ülkede hükümet sadece hoşuna giden gazetecileri ödüllendirip, diğerlerine gözdağı verip, tehdit edip, mahkemelerde süründürüp hapse atar diye bir şey olmaz. Dolayısıyla bu Türkiye'ye müthiş bir zarar veriyor. İmaj olarak Türkiye'ye bu inanılmaz zararlar veriyor. Türkiye nerelere gelmişti ve bugün nereye gidiyor? Bunu dışarıda yaşayan ve Türkiye kökenli biri olarak üzüntüyle görüyorum. Dilerim Türkiye bir an önce bu yoldan bir an önce vazgeçer ve tekrar demokrasi yoluna, özgürlük yoluna kavuşur."

GAZETECİLERE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

"Gün dayanışma günü." diyen Özdemir, bugün bir gazeteye yapılanların yarın başka bir yayın kuruluşunun da başına gelebileceği uyarısını yaptı. "Bence Türkiye içinde ve Türkiye dışında tüm gazeteciler burada bir dayanışma içinde olmalı. Çünkü bugün bir gazete olur, yarın bir başka gazete olur, sonuçta hükümet çizgisinde olmayan, hükümeti eleştirebilecek, hükümetle bağlantı içinde olmayan bir gazeteci kalmayacak Türkiye'de. Dolayısıyla özgürlük adına hürriyet adına ortada bir şey kalmayacak." diyen Cem Özdemir, şöyle devam etti: "Burada gazetelerin çizgisi hiç önemli değil. A çizgide olabilir B çizgide olabilir. Önemli olan tüm farklı görüştekilerin görüşlerini özgürce ifade edebilmeleri. Hür ifade demokrasilerde esastır. Bunu farklı gören biri demokrat değildir. Bu anlamda gazetecilerin dayanışma içinde olması çok önemli."

GAZETECİLERE OPERASYON YAPILAN TÜRKİYE AB'YE GİREMEZ

Son yıllara kadar Avrupa'da Türkiye'nin 'demokrasi ve özgürlüklerin geliştiği Müslüman bir ülke' olarak görülmeye başladığını ifade eden Cem Özdemir, şöyle devam etti: "Tam böyle bir dönemde sanki birisi bir düğmeye bastı ve her şey ters yöne doğru gidiyor. Çok üzüntüyle bunları görüyorum ki bunlar Türkiye'yi müthiş geriye atıyor. Bunları düzeltmek de kolay olmayacak. Dilerim seçimden bütün Türkiye'yi kapsayan, kucaklayan bir hükümet çıkar, yaralar sarılır ve Türkiye kaybettiği mesafeyi telafi edebilir. Avrupa Birliği Türkiye için hazır. Ama demokratik bir Türkiye, basın özgürlüğünün de esas olduğu bir Türkiye için hazır. Gazetecilerin cezaevinde olduğu ve gazetecilere operasyonlar yapılan bir Türkiye Avrupa Birliği'ne giremez."

Türk halkının seçimde hür iradeleri ile karar vereceğini ve buna sonsuz saygı duyduklarını ifade eden Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Özdemir, "Ancak tabii ki gönlümüz herkesin kardeşçe yaşayacağı modern Türkiye'yi isteyenlerin yanında. Şehit cenazelerine ümit bağlayanların yanında değil." ifadelerini kullandı.