Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Başbakan Angela Merkel’in seçimlerden hemen önce Türkiye’yi ziyaret etmesini eleştirdi.

“Bence sayın Merkel'in seçimleri bekleyip yeni seçilen hükümet ile görüşmesi gerekiyordu.” diyen Özdemir, görüşmelerden çıkan talepleri de gayrı ciddi bulduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vize kolaylığı istediğini belirten Özdemir, “Erdoğan keşke vizenin kalkmasını talep etseydi.” ifadesini kullandı. Özdemir, hem yasaların hem de verilen sözlerin, Türk vatandaşları için vizelerin tamamen kalkmasını gerektirdiğine dikkat çekti.

"HİÇBİR ŞEY HIZLANMAYACAK"

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye için tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık fikrini ortaya attığını hatırlatan Cem Özdemir, "O şimdi ne diyor? Biz müzakereleri hızlandıracağız... Hiçbir şey hızlanmayacak. Çünkü Kıbrıs (Rum Kesimi) bloke ediyor. Yunanistan bloke ediyor. Kendi partisi (Hıristiyan Demokratlar) zaten bunu kabul etmez." dedi.

Merkel'in boş sözleri verdiğini kaydeden Özdemir, "Sayın Erdoğan için de önemli olan, o verilen sözler değil; oluşan fotoğraf. O fotoğraf da oluştu." diye konuştu.

"MERKEL'İN VERDİĞİ MESAJLAR TÜRK DEMOKRASİSİNE HİZMET ETMEDİ"

Suriye’deki süren iç savaşın görüşülen konularda arasında olmamasını eleştiren Özdemir, “Keşke Merkel ve Erdoğan bir araya geldiğine Suriye’deki savaşı nasıl çözeceklerini de görüşseydi.” dedi.

Türkiye’de yapı olarak bakıldığında demokrasi namına her şeyin olduğunu söyleyen Özdemir, “Ama başta demokrasiyi pek sevmeyen, sorun olarak gören birisi var. Şimdi bu durumda demokrasiyi mi desteklemek Türkiye'nin geleceği açısından daha mantıklı yoksa Türkiye'nin Rusyavari bir yol çizmesi mi? Merkel'in Türkiye'de verdiği mesajlar, Türkiye'nin demokrasisine hizmet etmediği gibi Batı'nın da çıkarlarına aykırı aslında. Çünkü güçlü bir Türkiye ancak demokratik Türkiye olabilir." ifadelerini kullandı.

"DEĞİŞTİRMEK İSTEDİKLERİ SİSTEMİN PARÇASI OLDULAR"

Farklı görüşlere herkesin tahammülü olması gerektiğini belirten Özdemir, "Bunlar Türkiye'yi gereksiz yere küçük düşürüyorlar. AKP'nin kuruluş metninde en uç görüşlere bile tahammül gösterilmesi yazıyor. Bugün bakıyoruz kendileri tersini yapıyorlar. Maalesef o değiştirmek istedikleri sistemin adeta bir parçası oldular."