Moskova’nın VDNH fuar merkezinde sadece astronotlar için özel hazırlanan yiyecekleri artık vatandaşlar da tadabilecek. Fuar merkezinin 32 numaralı “Kosmos” bölümünde sunulan yemekler Rusya’da ilk defa fuar ziyaretçileri tarafından satın alınabilecek.

Normal şartlarda sadece uzay gemileri ve uzay istasyonunda bulunan astronotlar için üretilen yemekler vatandaşın beğenisine sunuldu.

Özel aparatlar içerisinde 11 farklı uzay yemeği var. Et ve sebzelerden hazırlanan yiyecekler yüksek kalorili, doyurucu ve besleyici. Çorba çeşitleri içerisinde Rusya’nın meşhur borş çorbası, yeşil lahana, harço ve rassolnik çorbaları bulunuyor. Ana yemeklerde dana eti turşusu ve et püresi bulunuyor. Tatlılardan ise kayısılı, elmalı, karadutlu ve yalancı iğde soslu ekşimik çeşitleri yer alıyor. Küçük tüpler içerisinde satılan her bir yemeğin fiyatı 300 ruble ($4,5).

Pazartesi günleri hariç tüm günler 28 Mart 2015 tarihine kadar kullanımda olacak aparatlardan dileyen istediği kadar uzay yiyeceği alabilecek. Fuar alanına giriş ise ayrıca ücretli. Emekli ve öğrencilere 100 ruble, normal vatandaşlara 250 ruble, çok çocuklu ailelere ve gazilere ise ücretsiz.

Rusya’da özel uzay yiyeceklerini ilk defa İkinci Dünya Savaşı sonrasında uzak ve stratejik bölgelere uçan pilotlar denemişti. Dünyayı uzaydan gören ilk insan olan Sovyet kozmonot Yuri Gagarin de, özel uçuş programında etli kuzukulağı püresi, et ezmesi ve tatlı olarak da çikolata sosunu tüketmişti.