Almanya'nın Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, mültecilere karşı yapılan saldırıların üzerine daha etkin bir şekilde gidilmesini ve aydınlatılmasını talep etti. Özoğuz, devlet ve toplum olarak ‘bu tür saldırılara tahammül yok' mesajı verilmesi adına soruşturmaların hızlı sonuçlanması ve suçluların cezalandırılmasının önemini vurguladı.

Federal Hükümetin Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, Saksonya eyaleti başta olmak üzere ülke genelinde mültecilere yönelik yapılan saldırılarla ilgili tedirginliğini dile getirdi. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Özoğuz, bu saldırıların üzerine daha etkin bir şekilde gidilmesini, hızlı aydınlatılıp suçluların cezalandırılmasını istedi. “Bu yeterince hızlı olmuyor.” diyen Özoğuz, devlet ve toplum olarak net bir şekilde ‘bu tür saldırılara tahammül yok' tavrının ortaya konulmasının önemini vurguladı.

Bakan Özoğuz'a göre halihazırda Saksonya eyaletinde başka yerlere kıyasla daha açık bir şekilde yabancı düşmanlığı sergileniyor. Dresden'de mülteciler için çadır kurmakla meşgul olan Alman Kızılhaç çalışanlarına yapılan saldırıyı ‘son nokta' olarak değerlendiren Özoğuz, mülteci yurtlarına Almanya'nın her yerinde saldırıların yapılmasından dolayı üzüntüsünü dile getirdi. Özoğuz, ayrıca Saksonya'da mültecilere yardımcı olmaya çalışan vatandaşlara destek çıkılması gerektiğini vurguladı.

Mültecilerin yerleştirilmesi için yer sıkıntısı çekildiği dönemde özellikle eski Doğu Almanya'daki eyaletlerde çok sayıda konutun kullanılmamasını ‘garip bir durum' olarak değerlendiren Özoğuz, mültecilerin paylaşımı konusunda daha esnek davranılması gerektiğini belirtti.

Diğer taraftan mülteci yurtlarına yapılan saldırıların arkası kesilmiyor. Geçtiğimiz gün Thüringen eyaletindeki Eisenberg'de bir mülteci yurdu önünde aşırı sağcılar Hitler selamı verdiği haber verildi. Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde ise aşırı sağcı NPD partisi Nostorf'daki mülteci ilk kayıt merkezini ziyaret etmek için başvuruda bulundu. Eyaletin İçişleri Bakanı Lorenz Caffier Bild gazetesine, “Her gün ilticada bulunanlara karşı halkı kışkırtanların kalkıp şimdi ilk kayıt merkezini ziyaret etmek istemelerine tahammülüm yok.” açıklamasında bulundu.

Federal İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre 2015'in sadece ilk 6 ayında mülteci yurtlarına yapılan saldırıların sayısı 202'yi buldu. Mülteci yurtlarına yapılan saldırıların endişe verici boyuta ulaştığını ise şu veriler ortaya koyuyor: 2014 yılında aşırı sağcı menşeili saldırıların sayısı 175, 2013 yılında ise 58 olarak kayıtlara geçmişti.