Yaklaşık 2,5 milyon Afgan mülteciyi barındıran Pakistan, artan terör saldırıları nedeniyle Afganları uğurlamaya hazırlanıyor. Pakistan yönetimi , çoğu öğrenci 150 kişinin öldüğü okul saldırısından sonra 'Ulusal Eylem Planı' hazırladı. Plan çerçevesinde Afgan mültecilerin ülkelerine gönderilmesi de yer alıyor. Son 3 ayda yaklaşık 30 bin Afgan'ın ülkelerine gönderildiğini söyleyen Pakistan makamları, bütün mültecileri göndermeyi planlıyor.

Başta Karaçi, Peşaver ve İslamabad şehirleri olmak üzere ülkede yaklaşık 2,5 milyon Afgan mülteci bulunuyor. Kendilerine özel ayrılan bölgelerde topraktan yapılmış evlerde yaşayan mültecilerin hali, içler acısı bir durumda. Okul yüzü görmeyen çocuklar, kanalizasyon sularının aktığı çamurlu sokaklarda yalın ayak dolaşıyor. Geçimlerini pazarlarda hamallıkla sağlayan bu insanların sadece bir kısmına Pakistan kimliği verildi.

Afganlar, Pakistan kültürüne adapte olurken, kendi ülkelerine yabancılaşmış durumda. Afgan mahallerinde criket oyunu oynanırken Pakistan filmleri izleniyor.

Öte yandan taş ve takı işletmeciliğinin yanı sıra halıcılık sektöründe ilerleyen maddi durumu yerinde Afganlar da yok değil. Bu özelliği ile Afganlar, Pakistan kültürüne ayrı bir renk katıyor.
Sovyet ordusu, 1979 yılında Afganistan’ı işgal etmeye başladığında milyonlarca insan sınırlarını terk etmek için yola koyulmuştu. Sovyet savaşı sonrası ülkede iç huzur sağlanamayınca vatanlarını terk etmek zorunda kalan Afganlar ülkelerine geri dönemediler. 35 yıldır bu misafirlerini ağırlayan Pakistan, bugünlerde mültecilerin ülkeye verdiği güvenlik problemini tartışıyor.