Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Türkmenistan'ı ziyaret edecek. Yarın Aşkabat'a gelecek olan Başbakan Şerif, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya gelecek.

Liderler, Türkmen gazını Güney Asya'ya taşıyacak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesini görüşecek. Ayrıca, Türkmenistan ile Pakistan arasındaki ikili işbirliği konuları masaya yatırılacak.

Liderlerin gündeminde doğalgaz konusunun ön plana çıkması bekleniyor. Türkmenistan doğalgaz ihraç yollarını çeşitlendirmek için çaba gösterirken, Güney Asya'nın devleri Hindistan ile Pakistan alternatif enerji kaynağı arayışında.

Uzun yıllardır gündemde olan TAPİ projesi, bin 735 kilometrelik bir boru hattı. Yıllık doğalgaz taşıma kapasitesi 33 milyar metreküp. Türkmenistan doğalgazını Afganistan üzerinden Hindistan ve Pakistan'a taşıyacak projeye ilişkin dört ülke arasında hükümetlarası anlaşmalar imzalandı. Artık projenin hayata geçirilmesi için finans ve projeye üslenecek firmaların bulunması kaldı. Rusya ve ABD, projeye büyük destek veriyor.