Pakistan’da Norveç ve Filipinlerin İslamabad büyükelçilerinin de aralarında bulunduğu toplam 7 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası ile ilgili son bilgileri Dışişleri Bakanlığı açıkladı. Bakanlık Sekreteri Ayaz Ahmed Çodri, düzenlediği basın toplantısında, kazanın bir terör saldırısından değil helikopterin motorunda meydana gelen bir arıza sebebi ile gerçekleştiğini ifade etti.

Kaza sonrası, Pakistan Talibanı olarak bilinen Tahriki Taliban Pakistan’ın (TTP) helikopteri düşürdüğü ve saldırıyı üstlendiği bilgisi medyaya yansıdı. Ancak dışişleri ve ordu tarafından bu bilgi yalanlandı. Çodri, yabancı misyon şeflerinden oluşan 4 helikopterli konvoyun Başbakan Navaz Şerif’in katılımı ile gerçekleşecek kayak tesisi açılış törenine katılmak üzere gittiğini söyledi. Karakutunun bulunduğunu söyleyen Çodri 'Bu tamamı ile bir kaza' açıklamasında bulundu.

Bakanlık Sekreteri Çodri ayrıca, güvenlik ihmalinin olmadığını bin askerin bölgede konuşlandığını kaydederken "Helikopterin bakımı düzenli olarak yapılıyordu. Son uçuşu öncesi 11 saat boyunca bakımı yapıldı." dedi.

Bu arada başbakan Navaz Şerif Norveç başbakanını arayarak taziye dileklerinde bulunurken, 3 bakana ölülerin ve yaralıların ülkelerine ulaşması için takipte olmaları talimatını verdi. Öte yandan, Pakistan’da bir günlük yas ilan edildi.

Pakistan’ın kuzeyindeki Gılgit bölgesine kayak tesisi açılışına katılmak üzere giden içlerinde 37 ülkenin misyon şeflerinin olduğu 4 helikopterden biri iniş esnasında yere çakıldı. Helikopterdeki 2’si büyükelçi 7 kişi hayatını kaybederken 3 kişi ise yaralandı. Kaza sonucu, Filipinler İslamabad Büyükelçisi Domingo D. Lucenario ve Norveç İslamabad Büyükelçisi Leif Larsen, Malezya ve Endonezya İslamabad sefireleri, iki pilot ve bir mürettebat hayatını kaybetti.