Pakistan Ordusu Bilgilendirme Merkezi (ISPR), Hindistan sınırında sıcak çatışmaların yaşandığını bildirdi. Hindistan sınır güvenlik kuvvetlerinin Pakistan tarafına açtığı ateş sonucu 6 Pakistanlı sivilin hayatını kaybettiği birçok kişinin ise yaralandığı belirtildi. Çevre köylerdeki hanelerin de zarar gördüğü kaydedildi.

Hintli yetkililer de gece Pakistan tarafından ateş açılması sonucu 2 Hintlinin hayatını kaybettiği, 16 kişinin ise yaralandığını duyurdu. İki ülke arasında yaşanan çatışma her yıl defalarca tekrar ediyor. En son geçtiğimiz hafta Hindistan tarafından ateş açılmış ve bir Pakistanlı hayatını kaybetmişti.

9-13 Eylül tarihleri arasında iki ülke güvenlik yetkilileri Yeni Delhi’de toplantı yapmayı planlanıyordu. Son olay sonrası sınırdaki çatışmaların da görüşülmesi beklenen toplantının seyri merakla bekleniyor.

Öte yandan Birleşmiş Milletler güvenlik gözlemcilerinin Pakistan tarafındaki bilançoyu görmek için civar köyleri ziyaret ettiği ifade ediliyor.

2013 yılında iki eski düşman ülke ‘Kontrol Çizgisi’ olarak adlandırılan sınır bölgesi için ateşkes imzalamıştı. Askeri yetkililer tarafından imzalanan anlaşmada karşılıklı barış ve diyalog sürecinin başlaması amaçlanmıştı. 2013 yılında ateşkes birçok kez çiğnenmişti.

Asya kıtasının 'Berlin Duvarı' olarak adlandırılan Kontrol Çizgisi, Himalaya eteklerindeki Keşmir bölgesinde bulunuyor. Sınır, uluslararası yasalarda tanınmasa da fiili olarak hudut olma özelliğini koruyor.

İki ülke arasında 1972’de imzalanan Simla Anlaşması’na göre Jammu ve Keşmir bölgesi Hindistan yönetimi altında, Özgür Jammu, Keşmir, Gilgit ve Baltistan olarak adlandırılan bölgeler Pakistan’ın kontrolü altında bulunuyor.