Pakistan ve Türkiye arasındaki kültürel işbirliği iki ülkenin Urdu dilinin 100. yılını kutlaması sebebi ile önemli bir noktaya ulaştı. Yaklaşık 100 yıl önce, 1915 yılında İstanbul Üniversitesi 'Darülfünun' (Edebiyat Fakültesi) Urdu Dili ve Edebiyatı bölümünde resmi olarak derslere başlandı.

Türkiye’de Urdu Dili eğitiminin 100. yılı kutlamalarının bir parçası olarak, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile 12-14 Ekim 2015 tarihleri arasında 'Türkiye Güney Asya Müslümanları: Geçmişten Geleceğe Yeni Bir Bakış' konulu bir sempozyum düzenledi. Sempozyuma Pakistan ve Türkiye’den Urdu dili üzerine çalışmalar yapan 100’ün üzerinde önemli bilim insanı ve edebiyatçı katıldı.

Sempozyum’da, 100 yıllık içinde Urdu dilinin Türkiye’deki gelişimi üzerine hazırlanmış araştırmalar sunuldu. Türk, Pakistanlı ve diğer bilim insanlarının yaptığı hizmetler vurgulandı ve Urdu Dilinin Türkiye ve dünyada daha da geliştirilmesi için yapılması gerekenler ile ilgili çeşitli tavsiyelerde bulunuldu. Açılış töreninin onur konuğu İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’tı. Pakistan Büyükelçisi Sohail Mahmood ise kapanış bölümüne onur konuğu olarak katıldı.

Büyükelçi Sohail Mahmood yaptığı konuşmada, Uluslararası Sempozyumu düzenleyen İstanbul Üniversitesi Urdu Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Halil Toker’in yaptığı edebi katkılarından ve Türkiye’de Urdu Dili’nin tanıtımı için hayat boyu özveride bulunmasından övgü ile bahsetti. 30 yılı aşkın kariyerinde, Prof. Dr. Halil Toker 30’dan fazla kitap ve 200’ün üzerinde araştırma makalesi yazarak Urdu Dili’ne büyük katkıda bulundu.

Büyükelçi Sohail Mahmood, Pakistan'da yapılan kutlama etkinlikleri çerçevesinde, sempozyumun gününe denk gelen 12 Ekim 2015 tarihinde Pakistan Hükümetinin hatıra posta pulu bastırdığını belirtti. Ayrıca, Urdu Dili çalışmalarının Türkiye’de ilerlemesi için atılan çeşitli adımları vurguladı. Bu bağlamda, daha fazla kitap ve okuma materyali sağlanarak Pakistan’dan öğrenci değişimi gerçekleştirilerek ve bilim adamları getirilerek Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi Urdu Bölümlerinin daha da güçlendirileceğini kaydetti.

Büyükelçi Sohail Mahmood, konuşmasının son bölümünde Urdu Dili’nin Pakistan ve Türkiye arasında ebedi bir bağ oluşturduğunu belirtti. Urdu dilinin Türkiye’de gelişmeye devam edeceğine ve iki milleti daha da yakınlaştıracak önemli bir unsur olarak kalacağına olan inancını ifade etti.