Pakistan’da güvenlik problemleri dolayısı ile 7 yıldır yapılmayan Pakistan Muhtariyet günü kutlamaları, bu yıl gerçekleştirildi. Ülkede 7 yıllık aranın ardından bugün başkent İslambad'da, resmi askeri geçit töreni düzenlendi.

Kutlamalara Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Başbakan Navaz Şerif, Genelkurmay Başkanı Rahil Şerif ve üst düzey askeri ve sivil yetkililer katıldı.

İslambad’da gerçekleştirilen kutlamalarda, ülkenin kuzeyinde devam eden kapsamlı operasyonlarda kullanılan 15 kobra helikopteri ve onlarca tank ile gövde gösterisi yapıldı. Nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip olan Şahin füzesinin yanı sıra geçtiğimiz hafta test uçuşu yapılan 'Burak' isimli insansız hava araçlarının sergilendiği kutlamalarda hava akrobasi timleri ve F17'lerin uçuşu, izleyenlerden tam not aldı.

Gösterilerde ayrıca askeri geçişte geleneksel savunma figürleri sergilendi. Deniz, hava ve kara birliklerinin alandaki geçişi izleyenlerin ilgisini çekerken kadın askerlerin oluşturduğu birlik de dikkat çekti.

Gösteri sonunda ellerindeki meşaleler ile göklerde süzülen paraşütçüler, 7 yıl aradan sonra yapılan Pakistan günü kutlamalarını bir şölen havasına çevirdi.

Öte yandan, Hindistan başbakanı Narendra Modi, Pakistan günü dolayısı ile mevkidaşı Şerif’e tebriklerini sunduğunu Twiter hesabından duyurdu.

Ülkede 23 mart günü Pakistan kurulmasına karar verilen ‘Muhtariyet Günü‘ ve ‘Pakistan günü’ olarak anılıyor. Kutlamalar en son Pakistan'ın eski Genelkurmay ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref döneminde 2008 yılında yapılmıştı.