Pakistan’da Yolsuzlukla Mücadele Mahkemesi ülkenin eski başbakanlarından Yusuf Raza Geylani ve Pakistan Halk Partisi (PPP) eski liderlerinden Makdum Emin Fahim hakında kefaletsiz yakalama kararı çıkardı.

Mahkeme yakalama kararını Federal Soruşturma Bürosunun sunduğu, Ticaret Geliştirme Kurumunda yapılan 67 milyon dolarlık yolsuzluğu içeren 12 ayrı dosyadan oluşan rapor doğrultusunda aldı.

Tutuklama kararının liderlerin 10 Eylül’de görülecek duruşmaya katılmamaları halinde işleme sokulacağı ifade ediliyor. Eski iki lider hakkında sunulan raporda sahte şirketlerde gerçekleştirilen geçmiş tarihli ödemelerin, hayali ihalelerin ve ticari sübvansiyonlar ile devletin zarara uğratıldığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz yıl Geylani ve Fahim hakkında 12 yolsuzluk dosyası varken ikili aleyhindeki dosya sayısı 24’e çıktı.

Mahkeme, daha önceki dosyalar ile ilgili eski başbakanı ve Fahim’i duruşmaya çağırmış ancak liderler hakim karşısına çıkmamıştı.
Öte yandan dün eski Petrol Bakanı Asım Hüseyin, geçmiş dönemlerde anlaşmalarda usulsüzlük yaptığı ve rüşvet aldığı gerekçesi ile tutuklanmıştı.

Benazir Button’un da liderleri arasında yer aldığı PPP, Zulfikar Ali Butto tarafından kuruldu. Parti en son 2008- 2013 yılları arasında Asıf Ali Zerdari liderliğinde iktidara geldi.