Pakistan asıllı Amerikalı ilahiyat profesörü Amir Hussain, Türkiye'deki özgür medyaya darbe operasyonlarını 'dehşetengiz' olarak niteledi.
"Bunlar bir diktatörün yapacağı şeyler" ifadesini kullanan Prof Hussain, medyanın görevinin 'hükümeti kontrol' etmek olduğuna dikkat çekti. Bu tür baskıların Amerika'da hayal bile edilemeyeceğini söyleyen Hussain, "Eğer Başkan Obama, muhalif FOX TV sunucusu Bill O’Reilly’i tutuklamayı deneseydi veya FOX TV yöneticilerini hapse atsaydı Amerikan halkı ayağa kalkardı" dedi.

Loyola Marymount Üniversitesi'nde farklı dinlerden öğrencilere dünya dinleri ve çağdaş Müslüman toplumları gibi alanlarda dersler veren Prof. Amir Hussain, Türk medyasına yönelik son baskıları Cihan Haber Ajansı'na değerlendirdi. Baskın düzenlenerek gazetecilerin tutuklandığı 14 Aralık özgür medyayı susturma operasyonlarını tek kelimeyle 'dehşetengiz' bulduğunu söyleyen Amir Hussain, öğrencilerini şaşırtan bir anekdotu da paylaştı: "Birkaç gün önce öğrencilerime, hapiste en çok gazeteci yatan ülkenin neresi olduğunu sordum. Çin diye tahmin ettiler. Bazıları İran dedi. Onlara, son iki yılda en çok gazeteciyi Türkiye hapsetti dedim."

DİKTATÖRLER, İCRAATLARINI SORGULAYANLARI SEVMEZ

"Free Media Cannot Be Silenced - Özgür Basın Susturulamaz" dövizini tutarak Türk gazetecilere tam destek veren Pakistan asıllı porfesör, özgür ve demokratik bir toplumun temelinin 'basın özgürlüğü' olduğuna değindi. Prof. Hussain, "Muhalif düşünceleri dile getiren gazetecilerin hapse atıldığı yerde özgür bir topluma sahip olamazsınız." dedi.

Amerika’da da problemler yaşanmasına rağmen gazetecilerin tutuklanmadığını vurgulayan ilahiyat profesörü, "Gazetecilerin tutuklanması, demokratik yollarla seçilmiş bir liderin diktatör gibi görünmesine yol açıyor. Bunlar bir diktatörün yapacağı şeyler. Diktatörler, kendi icraatlarını sorgulayan insanları sevmezler." şeklinde konuştu.

Medyaya baskı uygulanması ve gazetecilerin tutuklanmasının Türkiye’nin imajına büyük zarar vereceğini belirten Hussain, “İnsanlar Türkiye’ye artık özgür demokrat bir toplum olarak bakmazlar. Diktatoryal bir devlet olarak bakarlar.” dedi.

İKTİDARI ELEŞTİRMEYEN MEDYA, MEDYA OLMAKTAN ÇIKAR

Amir Hussain, medyanın görevinin iktidarı kontrol etmek olduğunu; aksi takdirde kukla bir organizasyona dönüşeceğini vurguladı. Prof. Hussain şu ifadeleri kullandı: "İnsanlar fikirlerini açıklama hakkına sahipler. Hükümetin sevmediği düşünceler olabilir, hükümeti eleştiren düşünceler olabilir. Medyanın görevi, bu eleştirileri yayınlayarak hükümeti kontrol etmektir. Aksi takdirde medya hükümet için sadece kukla bir organizasyon olur. Biz onu artık medya olarak nitelemeyiz, 'propaganda' olarak niteleriz.

ABD Başkanı’nın gazeteciler tarafından sürekli saldırı altında olduğuna işaret eden Amir Hussain, Başkan’ın bir medya yöneticisini tutuklaması halinde çok ciddi tepki yükseleceğini belirtti. Hussain, "Bu, Amerika’da kesinlikle olmaz. ABD yönetimi ve başkanımız medya tarafından sürekli saldırı altında. Özellikle FOX News başkanımızı sevmez. Eğer Başkan, FOX TV sunucusu Bill O’Reilly’i tutuklamayı deneseydi ya da FOX TV yöneticilerini hapse atsaydı Amerikan halkı ayağa kalkardı." dedi.