Bosna-Hersek'e günübirlik ziyarette bulunan Papa Francesco, Koşevo Stadyumu'nda 70 bin kişi ile ayin yaptı.

Ayin için kulanılan sunağı kutsadıktan sonra bugüne özel üretilen sandalyeye oturan Papa Francesco, yüzlerce kişiden oluşan koronun söylediği ilahileri dinledi. Ayine Bosna-Hersek'in yanı sıra Hırvatistan, Karadağ, Makedonya ve diğer Balkan ülkelerinden gelen Hıristiyanlar katıldı.

Ayine katılanlara hitap eden Papa, Saraybosna'nın geçmişindeki katliam ve zulümleri hatırlattı ve bir daha savaş olmamasını temenni etti. Papa, Francesco, "Barışı dünya yayılanların hali ne mutlu olacak! Barışı yapmak ve getirmek çok özel bir sanattır. Bunu yerine getirenlerin çok özel bir mertebesi olacaktır. Barış, adalettir. İncil'e göre adaletin kusursuz bir ameli, komşusu ile sevgi, saygı ve barış içinde yaşamaktır. Gerçek adalet diğer insan ve milletlere kendimize yapılmasını istediğimiz şekilde muamele etmektir.” dedi.

Saraybosna ziyareti sırasında Mercedes tarafından özel üretilen Papamobil adlı aracın yanı sıra Ford Focus marka mütevazı bir araç kullanan Papa, Cumhurbaşkanlığı'nı ziyareti sırasında da barış mesajı verdi.

'AVRUPA'NIN KUDÜS'Ü' NİTELENDİRMESİNİ HAK EDEN ŞEHİR

Saraybosna'nın son yüz yıllık dönemde büyük acılar çektikten sonra yeniden çeşitli din mensupların bir arada yaşadıkları bir merkez haline geldiğini kaydeden Papa, “Saraybosna bir savaş kültüründen hüsnükabul kültürüne geçişi yaptı. Bu şehrin Avrupa ve tüm dünya için büyük önemi var. Yüzyıllar boyunca bu alanda değişik din, millet ve kültürler bi raraya geldi. Tüm bunlar sıcak ve hoşgörü dolu ilişkilere engel olmadı. Saraybosna'nın mimarisine baktığımız zaman da bunları görebiliriz. Bu şehirde sinagog, kilise ve camiler var. Saraybosna, 'Avrupa'nın Kudüs' ismini hak etti. Böyle bir rol ise insanlar arasındaki köprülerin sürekli yenilenmesi ve medeni ilişkileri gerektiyor." şeklinde konuştu.

AYİNE ASKERLER DE KATILDI

Stadyumdaki ayine Bosna-Hersek Ordusu'nda görev yapan Hıristiyan askerler de katıldı. 200 asker arasında yer alan Goran Tadiç, Papa 2. Jean Paul'ün 1997 yılındaki ayinine de katıldığını belirterek, "O zamanki papa da barış mesajı getirmişti. Şimdiki Papa da aynı mesajla geldi." dedi.

Fransisken teoloji öğrencisi Yuliyan Macar ise "Papa bize destek olmaya ve bizi cesaretlendirmeye geldi. Bunun içim çok mutluyum. Papa ve barış değerleri sadece bize özgü değil. Umarım Bosna-Hersek'in bütün milletleri bu mesajı alır." şeklinde konuştu.

Saraybosna'ya Avusturya'dan Karl Barthl ise Hırvatistan ve Bosna'da yaşayan yardıma muhtaç Katoliklere yardım projelerinde görev aldığını söyledi. Barthl, "Bosna'da çok güçlü bir Katolik topluluğu var. Bu barış projesi bölge için çok iyi ve başarılı olacaktır." dedi.