Papua Yeni Gine’ye ait Manus Adası’nda Avustralya tarafından işletilen mülteci kampında bir sığınmacı bulundukları durumu protesto etmek jilet yuttu. Kısa süre sonra sığınmacının bilincini yitirdiği aktarıldı.

Avustralya'nın Manus Adası'nda ülkeye kaçak teknelerle yasa dışı yollardan girmeye çalışan mültecileri tuttuğu belirtiliyor. Mülteci kampında başlayan protestoya katılan sığınmacı sayısının ise 500’ü bulduğu kaydedildi. 40 yaşında olduğu belirtilen Mısırlı Hristiyan sığınmacının ise içinde bulundukları durumu protesto etmek için 3 adet jilet yuttuğu, kısa süre sonra ise bilincini yitirdiği bildirildi.

Öte yandan, Refugee Action Koalisyonu tarafından yapılan açıklamada, protesto gösterilerinde jilet yutmanın dışında 40 kişinin de dudaklarını iğne ile diktikleri belirtildi. Kamptaki sığınmacıların yarıya yakınının açlık grevine giderek yemeyi reddettiği ifade edildi.

Federal Göçmen Bakanı Peter Dutton, “Son günlerdeki gelişmeler nedeniyle endişe ediyorum. Kampta olanlarla alakalı olarak öğrendiklerim beni düşündürüyor. Hassas bir durum var. Bu açık.” açıklamasında bulundu. Göçmen Bakanı Dutton ayrıca, protestoların amacına ulaşamayacağına yönelik net konuştu: “Avustralya hükümetinin sınır koruma kanununda bir değişiklik yapması söz konusu değildir. Avustralya’ya tekneler yoluyla vize olmadan gelen hiç kimsenin bu ülkeye yerleşmesine izin verilmeyecek. Bu kesin bir tavırdır.”

Refugee Action Koalisyonu tarafından yapılan açıklamada ise, “PYG hükümetinin sığınmacıları güvenli bir şekilde Papua Yeni Gine’ye yerleştirilmesi mümkün değil.” ifadesine yer verildi.