Eğitim sendikaları, AK Parti'nin seçim bildirgesine giren 'Başkanlık sisteminin' Türkiye Gençlik Vakfı'nın (TÜGVA) düzenlediği panelle okullarda anlatılmasına izin veren il ve merkez ilçe Milli Eğitim Müdürleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Eğitim–Sen, Türk Eğitim–Sen ve Eğitim–İş Adana Şube temsilcileri, Milli Eğitim Müdürlerinin "Görevi kötüye kullanma, kapalı alanda propaganda yasağına aykırı davranma" suçu işledikleri iddiasıyla, Cumhuriyet Savcılığına şikayet dilekçesi sundu.

Eğitim iş kolunda örgütlü sendikalar suç duyurusu öncesi Adana Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Polis, açıklamanın adliyede duruşmaların yüksek sesten rahatsız olabileceklerini öne sürerek, konuşmanın mikrofonsuz yapılmasını istedi. Ancak STK’lar bu talebi kabul etmedi. Kurumlar adına "Sayın müdür (CEO) TÜGVA’nın paneline değil! Okulların sorunlarına çözüm bul" başlıklı basın metnini okuyan Eğitim–Sen Şube Başkanı Ahmet Karagöz, kendini CEO olarak tanımlayan Milli Eğitim Müdürü’nün uygulamalarıyla eğitim ve öğretimi Adana'da bitirme noktasına getirdiğini savundu. Karagöz, "Eğitimde kârâ geçemeyen CEO, kendisini Adana’ya İl Milli Eğitim Müdürü olarak atayanlara karşı başarısızlıklarını AKP’nin siyasi etkinliklerine öğrenci, öğretmen ve okul idarecilerinin katılımını sağlayarak af ettirmeye çalışması liyakattin önemini bir kez ortaya koymaktadır." dedi.

Yaklaşık olarak 26 bin eğitim çalışanını temsil eden Milli Eğitim Müdürü’nün tarafsızlığını yitirdiğini; siyaseten iktidara ‘Taraf olmayan bertaraf olur’ dercesine geçmiş dönemlerle hesaplaşma, intikam alma duygusuyla davrandığını ileri süren Karagöz, "Hukuktan, pedagojiden, liyakatten yoksun, taraflı ve sığ değerlendirmeleriyle eğitimi de vicdanları yaralayan uygulamalara imza atmaktadır. Bu uygulamalardan kaynaklı yaşanan mağduriyetlerin sorumlusu kanunsuz uygulamalarda imzası olan herkese aittir. Kanun, yasa ve yönetmeliklere göre işlem yapması gereken Milli Eğitim Müdürü, İşletme Müdürlüğünden başarısız olunca AKP’nin il başkanı gibi davranması bizleri şaşırtmamıştır." şeklinde konuştu.

'MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ'NÜN AKP'YE SİYASİ RANT SAĞLAMAYA YÖNELİK KENDİNE GÖREV ÇIKARMASIDIR'

İl Milli Eğitim Müdürü’nün AK Parti’nin seçim bildirgesinde yer alan ‘Yeni Türkiye ve Başkanlık Sistemi’ konulu panele okullar üzerinden AK Parti’ye siyasi rant sağlamaya yönelik kendine görev çıkardığını iddia eden Karagöz, şöyle devam etti: "Hangi yetkiye dayanarak bir siyasi partiye siyasi rant sağlamak için öğretmen ve idarecileri bu panele çağırdınız? Ve yine hangi yetkiye dayanarak veli bilgisi ve izni olmadan ders saatleri içerisinde adı geçen okulun tüm öğrencilerini bu salona topladınız? Yüksek Seçim Kurulu'nun, en son yapılan mahalli idareler seçimi öncesi almış olduğu 30.11.2013 tarih ve 554 nolu kararında ‘Mabetlerde, okullarda, kışla, karargâh, ordugâh gibi, askeri bina ve tesislerle askeri mahfillerde ve kamu hizmeti görülen diğer yerlerde kapalı yer toplantısı yapılamayacağı'na hükmetmiştir. Bu gerekçeyle, Adana’da Eğitim İş kolunda örgütlü sendikaların şube başkanları olarak bugün burada ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz."

Türk Eğitim–Sen Adana 1 Nolu Şube Başkanı Selahattin Dolgun, Türk Eğitim–Sen Adana 2 Nolu Şube Başkanı Kamil Köse, Türk Eğitim-Sen Adana 3 Nolu Şube Başkanı Rıfat Çelik, Eğitim–İş Sendikası Adana Şube Başkanı Reha Ertekin de konuşmalarında TÜGVA’nın ilkini Sarıçam ilçesine bağlı Evliya Çelebi Mesleki Endüstri Anadolu Lisesi Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlediği ‘Yeni Türkiye ve Başkanlık Sistemi’ konulu panele tepki gösterdi. Sendika temsilcileri, açıklama sonrası şikayet dilekçesini Cumhuriyet Savcılığı’na sundu.