Ocak ayında Fransa’nın başkenti Paris’i hedef alan terör saldırılarında 4 kişinin hayatını kaybettiği Yahudi market 'Hyper Cacher' yeniden açıldı. 9 Ocak’ta Mali asıllı Amedy Coulibaly’nin 20’den fazla kişiyi rehin aldığı, 4 kişiyi de öldürdüğü marketin açılışını Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve gerçekleştirdi.

Açılışta konuşan Bernard Cazeneuve, "Özgürce yaşamam kararlılığımız sürecek." ifadelerini kullandı. Cazeneuve, Devletin tüm vatandaşlarının terör riskine karşı korumak için herşeyi yapacağını vurguladı. Marketin yöneticisi Laurent Mimoun ise "Bu açılış birkez daha gösteriyor ki yaşam barbarlıktan daha üstündür." dedi.

Öte yandan yeniden açılan marketin tüm ekibinin de yenilendiği belirtildi. Aralarında 10’dan fazla kişiyi soğuk hava deposuna saklayarak kurtaran Malili Müslüman genç Lassana Bathily’nin de bulunduğu eski çalışanlarının ise halen raporlu oldukları belirtildi. Yeniden açılan market önünde polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Terör saldırıları sonrası tüm Yahudi kurumları önünde polis güvenlik önlemlerini artırmıştı.

İÇİŞLERİ BAKANI’NA KREDİ KARTI SÜRPRİZİ

Yeniden açılan Yahudi marketin ilk müşterisi de İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve oldu. Sabah 9.30'da marketin açılışına katıldıktan sonra 2 adet şampanya alan Cazeneuve’nin ödeme yapmak için kullandığı kredi kartının çalışmaması ilginç anlara sahne oldu. İçişleri Bakanı'nın kullandığı kredi kartı pos makinesi tarafından okunmadı. Etraftan ücreti ödemek isteyenlerin teklifini de reddeden Fransız bakan, İçişleri Bakanlığı’nda işler bu şekilde yürümüyor." cevabını verdi. Bernard Cazeneuve'nin ısrarlı çabası sonucu kredi kartı ancak 8’inci denemede makine tarafından okundu. Bakan, alışverişinin ücretini kendi kredi kartıyla ödedi.

7 ve 9 Ocak’ta Paris'i peş peşe kana bulayan terör saldırılarında Charlie Hebdo mizah dergisi ve 'Hyper Cacher' marketi hedef alınmıştı. Olayda toplam 17 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıları gerçekleştiren Amedy Coulibaly ile Şerif ve Said Kouachi kardeşler ölü ele geçirilmişti.