Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Kıbrıs sorunu ve Ege'de ilerleme olmadan Türkiye'yi ziyaretinin mümkün olmadığını Erdoğan'a ilettiğini söyledi.

Yunanistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Pavlopulos, ilk yurt dışı ziyaretini Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne yapıyor. Güney Kıbrıs ziyaretinde Yunan devlet televizyonu NERİT'in sorularını cevaplandıran Pavlopulos, Türkiye konusunda açıklamalarda bulundu. Pavlopulos, Ankara'yı ziyaretinin ancak Kıbrıs sorunu ve Ege kıta sahanlığı anlaşmazlığı konusunda bir ilerleme sağlanması halinde gerçekleşebileceğini söyledi.

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pavlopulos'un Türkiye'yi ziyaret etmesine dair davetinin" hatırlatması üzerine Yunan Cumhurbaşkanı Pavlopulos, "Erdoğan'a açıkça Ankara'yı ziyaretimin iki temel konuda ilerleme sağlanması halinde bir anlamının olacağını söyledim: Hem Kıbrıs hem de Türkiye ile tek sorunumuz olan kıta sahanlığı. Eğer bu yönde bir adım olmazsa, ileri adımlar için iki taraf yakın işbirliği halinde değillerse, bunun ne anlamı var?" şeklinde konuştu.

"NORMAL ZİYARET BİR ŞEY KAZANDIRMAZ"

Normal ziyaretlerin hiçbir şey kazandırmadığını söyleyen Pavlopulos, "Eğer bizim için bir bütün olan bu iki konuda adım atılmaz ve Türkiye tarafından iyi niyet olmazsa, böyle bir ziyaretin gerçekleşmesi mümkün olmaz. Ankara ile iyi ilişkiler istemediğimiz için değil; tam aksine istiyoruz ve arzu ediyoruz. Muhakkak ilerleme olmalı. İlerleme derken de uluslararası ve Avrupa hukukunun uygulanmasını kastediyoruz. Maalesef, makul olanı talep etme noktasına vardık. Ancak uluslararası gerçeklik bu. Buna uymak zorundayız."

ERDOĞAN'A MESAJ: İKTİDAR GÜCÜ TAM BİR YANILSAMADIR

Erdoğan'a bir de mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Pavlopulos, "Özellikle günümüz dünyasında birisinin iktidar ve kudretin kendiliğinden güç anlamına geldiğini sanması büyük bir yanlıştır. Tam anlamıyla bir yanılsamadır. Er ya da geç, bütün zorluklara rağmen uluslararası ve Avrupa hukuku empoze edilecek ve uygulanacaktır." ifadelerini kullandı.

Pavlopulos, Türkiye'deki yapılacak seçimlerin bu gücü iki ülke arasındaki sorunların çözümü konusunda yapıcı biçimde kullanmak için bir fırsat olabileceğini de söyledi.

Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ise Doğu Akdeniz'de doğalgaz çıkarılması konusunda pozisyonlarını koruduklarını söyledi.