İslam karşıtı Pegida'dan ayrılan Kathrin Oertel'in yeni bir birlik kurarak, Başbakan Angele Merkel'in Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisine yakınlaşacağı iddia edildi.

Sächsische Zeitung'un haberine göre Oertel, “Avrupa'da Doğrudan Demokrasi Hareketi' adlı bir oluşum kuracak ve mülteci politikalarından ziyade CDU'nun politikalarına angaje olacak.

Oertel, Pegida'nın Dresden'de gösteri yapmayı planladığı 9 Şubat tarihinde aynı şehirde yeni oluşum için toplantı düzenleyecek. Dresen'deki Pegida gösterisi sürpriz dağılmadan dolayı iptal edilmişti.

Pegida'da ilk çatırdama hareketin kurucusu Lutz Bachmann'ın Hitler pozu verdiği fotoğraflarını paylaşmasının ardından gelmişti. Ardından hareketin sözcüsü Oertel ve çok sayıda önde geleninin bütün görevlerini bırakması ile dağılma süreci başladı.

Oertel'in Pegida'yı bırakmasında eski lider Bachmann'ın hâlâ ipleri elinde bulundurmak istemesinin etkili olduğu iddia ediliyor. Bunun yanı sıra Oertel'in düşmanlık ve tehditlere maruz kaldığı da iddialar arasında.

Oertel'in Pegida'dan ayrılacağını duyurması ile birlikte hareketin geleceği de tartışma konusu oldu. Sosyal Demokrat Parti lideri, Başbakan Yardımcısı ve Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel istifayı sonun başlangıcı olarak değerlendirdi. Gabriel, Pegida'nın organizatörlerinin dağılmasının Dresden için bir kurtuluş olabileceğini söyledi.

Aşırı sağ uzmanı Hajo Funke de Gabriel gibi düşünüyor. Yaşanan kriz karşısında Pegida'ya şansı olduğuna inanmayan Funke, Oertel'in istifasını sonun başlangıcı olarak değerlendirdi. Pegida'nın bu kadar kaosu kaldıramayacağına inanan uzman, “Hareketin bu şekliyle yakında tamamen dağılacağına dair çok sayıda emareler var” dedi.

Aşırılık uzmanı Timo Reinfrank ise farklı düşünüyor. Amadeu Antonio Vakfı'nın Koordinatörü, istifaların bir son anlamına gelmediğini, bunun sebebinin ise hareketin belli insanlara bağlı bir şekilde ayakta durmaması olduğunu söyledi.