Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Şam'da bulunan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve beraberindeki heyeti bugün kabul etti. Esed, Perinçek ve beraberindekileri kabulünde yaptığı konuşmada, iki yıl aradan sonra ilk defa bir Türk heyeti tarafından ziyaret edildiğini söyledi.
“ İki senedir hiçbir Türk heyeti ile bir araya gelemedim.” diyen Esed,” Aslında gelip bizi ziyaret etmediler. Ancak, böyle bir zamanda sizin ziyaretiniz çok önemli bir mesaj veriyor. Sadece Suriye’ye değil, tüm Arap dünyasına çok önemli bir mesaj verdiniz. Çünkü, bazılarında Türkiye’nin sadece düşman olduğu kanaati hakim. Ziyaretinizle 'Arap ve Türkler kardeşiz' mesajı verdiniz." şeklinde konuştu.

Beşşar Esed konuşmasında Türkiye ile daha önceki ilişkilere değinerek Türk hükümetine üstü kapalı sert eleştiriler yöneltti. Hükümet ile halk arasında fark olduğunu ifade eden Esed, ”Bu olaylardan önce Türkiye ile ilişkilerden çok umutluyduk. Özellikle bu bölgenin kaderini, bu bölgenin geleceğini biz Türlerle Suriyeliler olarak belirlemeyi arzu ederdik. Siyasi ve ekonomik olarak Türkiye ve Suriye’nin işbirliği bölge için çok yararlı olurdu.” dedi.

Türkiye ile ilgili daha önce farklı hayalleri olduğunu belirten Esed, “Özellikle Akdeniz, Karadeniz bölgesi, Hazar Deniz'i ve Körfez Deniz'i aslında dünyanın kalbidir. Ancak, tüm bu hayaller gerçekleşmesi için adam gibi adam yöneticilere ihtiyaç var. Ancak, içten pazarlıklı insanlarla bu iş yapılmaz. Mutaassıp, radikal insanlarla bu gerçekleşmez. Bütün Türk halkını temsil etmeyen 'vizyonsuz' bir lider, dünya için böyle bir projenin nasıl lideri olabilir.” ifadelerini kullandı.